Строителната фирма на предприемача Явор Блъсков „Пропърти къмършъл“ ООД да върне съвестно плащаните вноски за новостроящ се апартамент на купувачка, която изобщо не е влязла в него. Това реши състав на Русенския районен съд и осъди дружеството на бизнесмена да върне 14 408 евро на измамената новодомка. Решението може да се обжалва.
Жената сключила предварителен договор със строителя през есента на 2010 година. Харесала си предвиден за строеж апартамент с площ 41.43 кв.м в бъдещата кооперация „Деметра“ на бул.“Гоце Делчев“35. На 36 пъти купувачката платила общо 14 408 евро, като почти изплатила апартаментчето си. Оставали й още около 4000 евро. Фирмата обаче така и не спазила крайния срок за изграждане на сградата - юни 2012 година, не сключила окончателен договор с нея и не се отзовала на изпратената от нея нотариална покана за разчистване на сметките. Затова жената се принуди да потърси съдействие от съда, като поиска или предварителният й договор да бъде обявен за окончателен, или да бъде разтрогнат и Блъсков да й върне платените на вятъра пари.  
„Пропърти къмършъл“ ООД заяви в съда, че дружеството е съгласно предварителният договор да бъде обявен за окончателен, като купувачката бъде задължена да заплати цялата уговорена продажна цена. Но се възпротиви да връща пари.
 На 27 юли 2012 година е наложена възбрана върху имота, предмет на предварителния договор в полза на ОББ. Възбраната, за разлика от ипотеката, съставлява забрана за длъжника, в случая продавача по предварителния договор, да се разпорежда с вещта и води до пълна невъзможност за изпълнение и невъзможност имотът да бъде прехвърлен на купувача. Тази невъзможност се дължи изцяло на действията на „Пропърти къмършъл“, поради което дружеството отговаря за неизпълнението, посочи Районният съд и отсече, че няма как да обяви предварителния договор за окончателен.
Магистратите обърнаха внимание, че около сделката не се е стигнало до подписване на окончателен договор и затова връщането на платените за апартамента пари е напълно основателно. Макар че Блъсков е оспорил пред съда, че не всички вноски са постъпвали по сметката на „Пропърти къмършъл“ и затова няма как да ги връща той, съдът посочи, че Блъсков е бил наясно с подписан анекс, според който плащанията след определен период ще стават към „Билдпроект Деметра“ АД - Русе. Дружество, в което той е един от тримата членове на съвета на директорите. Затова съдът сметна, че оспорването, че Блъсков не е получил парите, е неоснователно и осъдиха „Пропърти къмършъл“ да върне вноските на жената.
Това е продължение на горчивата сага на десетки русенци, които се оказаха подлъгани с надежди, че ще се сдобият с апартаменти на изгодни цени. Такива са общоизвестните случаи в бившето АОНСУ и бл.“Теодора“ до хипермаркет „Практикер“. Към тях се добавя и намиращата се до АОНСУ недовършена кооперация „Деметра“. Оказва се, че повечето хора са плащали пари, без да имат окончателните договори и нотариални актове, а на всичкото отгоре имотите им били с ипотеки. Затова жилищата, формално все още собственост на предприемача Блъсков, бяха описани от съдебен изпълнител, тъй като не си е погасявал кредитите към банки. Вече се проведоха и няколко търга за публичната им продажба, като една от най-разумните възможности пред хората е повторно да си платят апартаментите и да получат вече официални документи, че са тяхна собственост. 
Междувременно двама купувачи на миниатюрни жилища в АОНСУ поискаха от съда да обяви предварителните им договори с другата фирма на Блъсков - „Рали 2003“ ЕООД за окончателни. Районните магистрати сметнаха исканията на хората, които са си платили до стотинка апартаментите, за основателни и признаха договорите с бизнесмена за окончателни. Решенията могат да се обжалват.