Забавленията за Международния ден на детето започват още в неделя. На 31 май от „Монтюпе“ канят на фестивал, който ще се проведе от 10 до 14 ч в Парка на младежта. Очаква се да се съберат над 400 деца, организирани от Младежкия дом и Детския център, за да се изявят на сцената на „Монтюпе“. Ще бъдат раздадени много награди, а в 14 ч ще бъде теглена томболата за най-голямата - велосипед.
На първоюнско детско шоу канят малките русенчета от Общинския детски център за култура и изкуство. Шоуто ще премине под наслова „Да посрещнем празника заедно“ и ще бъде в две серии: от 10:30 ч забавата е пред  Доходното здание, а от 17 ч - пред „Кауфланд“ в кв. „Дружба 3“. Разнообразни игри, конкурси и множество награди очакват малките посетители, а на сцената ще се изявят талантливите деца от всички форми и състави на Детския център. Накрая ще има детска дискотека.
В Русенска опера също замислят подарък за децата - в понеделник от 18 ч там ще покажат мюзикъла „Алиса в страната на чудесата“ на Александър Йосифов. В спектакъла участват Стоян Стоянджов, Евгени Ганев, Лиляна Харизанова, Александър Баранов, Ася Русева, Мирослав Христов и балетът на операта. На представлението всеки малък зрител ще получи подарък-балон.