Екшън-трилърът “Сан Андреас” представя апокалиптичната картина на най-голямото земетресение в съвременната история. Сеизмично натрупване се пресича с неоткрит досега разлом в близост до Хувър Дум, Невада, и задейства прословутия разлом Сан Андреас в Калифорния. Мощният земетръс разтърсва Лос Анджелис из основи, но не спира дотук. Ударната вълна продължава по линията на разлома, предизвиквайки хаос и разрушения по целия път до Сан Франциско.
Рей Гейнс (Дуейн Джонсън) е началник на спасителния отряд на пожарната служба в Ел Ей и има над 600 спасявания в кариерата си. Разведен е, а бившата му съпруга Ема (Карла Гуджино, “Планината от вещиците”) го е заменила с богат строителен предприемач. Двамата са напълно отчуждени, но в деня, в който светът се сгромолясва с 9 по Рихтер, трябва заедно да стигнат от Лос Анжелис до Сан Франциско, за да спасят единствената им останала дъщеря (Александра Дадарио, “Пърси Джаксън и Боговете на Олимп”). Другата е загинала при нещастен случай. За двамата този коварен път на север е само началото. И когато си мислят, че най-лошото е свършило, се оказва, че адът едва сега започва.
Във филма участва и номинираният за “Оскар” Пол Джамати (“Късметлията”), който е в ролята на сеизмолог, успял да предскаже апокалипсиса миг преди да се случи. 
Екшън-трилърът „Сан Андреас” отново събира звездата Дуейн Джонсън с режисьора Брад Пейтън и продуцент Бо Флин, след съвместната им работа в световния хит “Пътуване до тайнствения остров”. Сценарият е на Карлтън Кюс, по идея на Андре Фабрицио и Джеръми Пасмор.
“Бях запленен от сценария, бях разтърсен. Той ме сграбчи за гърлото и не ме пусна до последната страница, - казва Дуейн Джонсън. – Филм като този впечатлява като мащаб и обхват. Можеш ли да си представиш най-голямото земетресение на всички времена така, както го вижда публиката? Но при Рей става дума за повече от оцеляване. Той се опитва да запази семейството си заедно... по повече от един начин.”
Именно това сливане на широкомащабно бедствие и дълбоки лични взаимоотношения привличат не само Джонсън, но и режисьора Брад Пейтън и продуцента Бо Флин. Идеята за “Сан Андреас” е на Флин, дългогодишен фен на класическите филми за бедствия, който е нетърпелив да осъвремени жанра с актуалните днешни 3D възможности и авангардни технологии за създаване на фотореалистични изображения.
Независимо че не всичко, показано на екрана, е достоверно, филмът до голяма степен е базиран на реалност. През март 2015 г. геоложки проучвания в САЩ оценяват, че шансовете в Калифорния да има земетресение с магнитуд 8 и нагоре в следващите 30 години са се увеличили, както и че има вероятност за верижни мултиразломни пробиви. Вниманието на учените отдавна е фокусирано върху прословутия Сан Андреас, но има и други разломи, които постоянно се движат и създават натиск, включително Пуенте Хилс от Ориндж Каунти до центъра на Лос Анджелис, и подводният Каскадия от Северна Калифорния до остров Ванкувър, като неговият потенциал може да предизвика цунами, поглъщайки бреговете. Научен факт е, че всяка година се регистрират приблизително 500 000 земетресения по целия свят, 100 000 от които са се усетили, а около 100 са нанесли щети и жертви.