Емболизация на миома на матката е направена на шест русенки в Многопрофилната болница за активно лечение „Медика“ през последния месец. Пациентките са на възраст между 40 и 50 години. Първите две операции са извършени през април, а другите четири - на 23 май, обясни за „Утро“ инвазивният кардиолог д-р Кристиян Иванов. И шестте емболизации са направени от екип с ръководител професор Никифор Рарез от център ARES в Букурещ, доц. Елисавета Вълчева - републикански консултант по инвазивна рентгенология към Националната кардиологична болница, и д-р Кристиян Иванов. Пациентките са подбрани и подготвени от екип акушер-гинеколози от МБАЛ „Медика“.
Всяка една емболизация за миома на матката е с продължителност 20-30 минути, като през цялото време пациентките са в пълно съзнание, посочи д-р Иванов. Манипулацията се прави чрез катетър, вкаран през артерия, който достига до кръвоносния съд, подхранващ матката. След това се изстрелват микросфери, които спират притока на кръв и по този начин се ограничава развитието на образуванието.
Някои от пациентките изпитват болка през първите 24 часа след интервенцията, но това е съвсем нормално, успокои инвазивният кардиолог и допълни, че за облекчаването й специално обучен анестезиолог влива венозно необходимите медикаменти и по този начин създава максимален комфорт за оперираната жена. 
Подходящи за такъв вид емболизации са жени, които имат миомни възли и искат да запазят възможността в бъдеще да имат деца. Броят и големината на възлите са без значение, защото се атакуват едновременно и вероятността за рецидив е само 2%. Дори и в тези случаи обаче може да се пристъпи към нова процедура, която гарантира успех, казва д-р Иванов.
Според него оперативният метод за премахване на миома на матката намалява възможността за забременяване или направо я отхвърля в зависимост от степента на заболяването. След емболизацията на шестте пациентки възстановяването е минало за два-три дни и в момента те се чувстват прекрасно и не изпитват никаква болка. Лекари поддържат контакт с тях и следят постоянно състоянието им. 
До месец ще бъде създадено и въведено приложение за смартфони, с помощта на което ще се осъществява 24-часов контакт на лекаря с пациентите, като това ще повиши качеството на наблюдение, посочи д-р Иванов. При необходимост чрез смартфоните ще се прави и напомняне за прием на медикаменти.
Първите емболизации на миома в МБАЛ „Медика“ са направени напълно безплатно за пациентките, така ще бъде и през следващия месец, за когато са записани още пет жени. След това ще бъде направена калкулация колко струва манипулацията, но гаранциите са, че тя ще бъде достъпна за всички жени. В близко бъдеще ще бъде изработен и стандарт за процедурата, за да бъде поето заплащането й от Здравната каса.
Методът емболизация се прилага от години по света при остри кръвотечения от най-различен произход, уточни д-р Иванов. Той е приложим след биопсии, травми, онкозаболявания в областта на гинекологията, при пациенти с бъбречни заболявания, които са на хемодиализа, при белодробен карцином и при кървене от стомашно-чревния тракт. В „Медика“ този метод се практикува от девет месеца, като първата стъпка бе емболизация на простата. Досега тя е приложена успешно на 11 пациенти. Намеренията на екипа в болницата е приложението й да бъде разширено и насочено към лечение на остри инсулти, руптурирали аневризми и различни други случаи на обилно кървене. Това може да превърне „Медика“ в център за обучение на специалисти в областта на емболизацията. За целта там ще бъде изграден мултидисциплинарен екип, който да въведе емболизацията в различни специалности на медицината.