Кравар заля вчера центъра на Пиперково с фекална река и вмириса цялото село.
Вонята е нетърпима още от сутринта. Не можем да си отворим прозорците за проветрение, защото от централната улица се носи смрад. Движението по нея също е невъзможно от струпалите се кравешки фекалии, оплакаха се вчера в „Утро“ хора от селото.
Според тях смърдящият инцидент е предизвикан от съселянина им Алеко Спиридонов, който живеел на 1 км от центъра в горния край на Пиперково и през нощта в понеделник изхвърлил фекалиите си до двора, за да може падналият дъжд да ги размие. Те обаче се натрупали на централната улица, която е част от оживения път Бяла-Свищов.
Сигналът отговаря на истината, каза вчера за „Утро“ кметът на селото Бисерка Апостолова. Спиридонов гледа около 10-15 крави и изхвърля изпражненията им в ямата си в двора. Тъй като тя почти се напълнила, краварят я отпушил по време на силния дъжд понеделник през нощта, обясни Апостолова.
Неведнъж съм му правила писмени предупреждения, а когато комисия от Община Ценово дойде на разговор с него миналата година, той се заключи в къщата си и не се показа, посочи кметицата. Вчера тя е поискала помощ от Пътното управление в Бяла за почистване на пътя за Свищов, за да се избегнат катастрофи. Същевременно е уведомен и кметът на Ценово д-р Петър Петров за вземане на решение за санкция на Спиридонов.
Тези неправомерни действия на гледачите на животни ще продължат, докато България не изпълни европейските директиви за изнасяне на фермите извън селата. Само тогава жителите в малките населени места ще бъдат спасени от воня и смрад, посочи кметицата Апостолова.