За по-малко от 24 часа мобилните камери на КАТ са заснели 460 нарушители, съобщиха от пътната полиция на импровизиран брифинг на столичното Околовръстно шосе.
Общо 148 устройства дебнат в цялата страна от вчера, припомни шефът на звеното Бойко Рановски.
Той обясни, че всички водачи, „щракнати” в нарушение, са карали с превишена скорост. До месец те ще получат електронни фишове по пощата.

В действие
Докато пресконференцията течеше, патрулкта с мобилна камера в участъка снима 15 автомобила, които профучаха със скорост над позволената. На мястото ограничението е 80 километра в час, а двама водачи минаха със 123 и 150 км/ч.

Завръщането
Още през март депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата, с които върнаха правото на КАТ да ползва мобилни камери за контрол на скоростта, като глобите от тях се налагат с електронен фиш.
Бяха дадени три месеца срок на МВР да изготви наредбата, по която ще се използват мобилните камери и с която поправките реално влизат в сила.
Мотивите за връщането на мобилните камери беше, че има повече загинали хора по пътищата и средната скорост се е повишила с 10-15 км/ч.
Снимащите устройства са на платното от вчера и са в обозначени автомобили, на които пише „Полиция“.
Преди участъка от пътя, в който има устройство, трябва да има знак Е24 – „контрол с автоматизирани технически средства или системи“.