В Деня на българската просвета и култура Русе става истинска столица на грамотността. Навръх 24 май градът е домакин на инициативата "Бъди грамотен" на сайта за просвета, грамотност и информираност Академика БГ. Кампанията е подета през 2009 година, целта й е да поощри доброто владеене на книжовния български език. Досега са осъществени 140 прояви в столицата и различни български градове, в които са се включили около 35 000 малки и големи българи. 
Русе за първи път се включва в тази родолюбива инициатива, това става с подкрепата на Общината и на основно училище "Отец Паисий". В неделя от 10 до 13 ч на улица "Александровска" пред първото русенско училище екип на кампанията ще предложи на русенци да проверят познанията си по български език. Организаторите са подготвили тестове в три възрастови групи - за начален, за среден и за горен курс, като възрастните решават теста за гимназистите. Всички, които се справят с граматическите задачки без грешка, ще получат награди.
Гостуването на "Бъди грамотен" в Русе е част от поредния Пролетен правописен маратон, който вече премина с успех през София, Димитровград и Стара Загора.