Двуместен самолет “Рали” се е разбил в четвъртък над частното летище в Лесново, след което се е запалил. Пилотът, който е бил във въздуха сам, е бил изваден от машината, но е починал в линейката на път за болницата.

Едва вчера след запитване от “24 часа” от министерството на транспорта съобщиха, че инцидентът е станал в четвъртък към 13,30 ч. Самолетът е излетял в посока Долна баня, след 3 минути е направил обратен завой за кацане и се е сринал на пистата. От каква височина е паднал, още се разследва. Според други източници от авиацията е паднал в района на Вакарел.

Машината е “Рали 105”, ултралек двуместен самолет, води се сглобяем. Тоест - доставят частите и у нас се сглобява и след това се сертифицира, обясниха експерти от авиацията. Управляван е от собственика си, който бил с дългогодишен опит.

Пилотът е починал от черепно-мозъчна травма. Заради смъртния случай инцидентът се разследва от следствените органи, съобщиха от министерството на Ивайло Московски.

Оттам отказаха да съобщят името на загиналия пилот. От авиосредите обаче заявиха, че това е Божидар Божков, който наистина е имал опит като пилот на такъв самолет, бил летял и на “Чесна”. Дори оглеждал да си купи по-висок клас машина. Мъжът работел в сферата на казината.

От авиосредите уточниха, че когато са го вадили от падналия самолет, Божков още е бил в съзнание.

Местни разказват, че са видели как самолетът планира, опитвал се да кацне откъм Доганово. При кацането обаче се преобърнал. Според хората Божков бил от София, но имал къща в село до Нови хан.

“24 часа” научи, че мъжът е бил бизнесмен, на 47 г. Имал книжка за въздуха от повече от 10 г., а самолета си купил миналата година.

“Обстоятелствата са много странни - излетял е, направил е един завой и веднага е паднал. Това говори за сериозна авария на самолета”, разказа пред “24 часа” познат на загиналия.