Интересите на общината са над всичко и при положение, че са инвестирани толкова много средства и са реализирани европейски проекти, няма как да се съгласим някой да ни отнеме общинска собственост. Това каза кметът Пламен Стоилов на сесията вчера, след като червеният Александър Неделчев поиска да чуе мнението на общинска администрация за предложението за сливане на Онкото и Психото с болницата. 
Възразяваме срещу този модел на сливане на лечебните заведения, защото не е в интерес на обществото, подчерта кметът. Освен че ще загубим собствеността, може да се получи и срив в лечението на пациентите, коментира Стоилов.  
Той посочи, че подкрепя усилията на здравния министър Петър Москов за реформи в здравеопазването и го поздравява за смелостта, но допълни, че е важно това да се случва след разговори със засегнатите страни. След разяснителната среща утре /днес - б.р./ на Москов с лекарската гилдия в Русе ще бъдем наясно с основния замисъл. Никой няма да тръгне да прави нещо, което не се одобрява широко в обществото, коментира още кметът. 
Председателят на Общинския съвет Васил Пенчев посочи, че областният управител Стефко Бурджиев е заявил подкрепа за становищата на двата диспансера и Общината. 
Д-р Теодора Константинова от „Синята коалиция+ВМРО“ поиска да внесе яснота по темата. Тя припомни, че законът още не е внесен за разглеждане и в момента се провежда обществено обсъждане, като всеки може да изкаже мнението си. Ще има диалог, а не налагане, посочи д-р Константинова. Тя коментира, че не е било необходимо да се правят тези митинги, след като предстои среща. От 2001 г. никой не посмя да прави здравни реформи. Намери се смел и интелигентен човек и започнаха митинги. Нека изчакаме да мине срещата и тогава да формираме мнение в интерес на пациентите, общинската собственост и медицината в Русе, призова д-р Константинова.