Катаджиите масово снимат шофьори в нарушение, докато се движат със служебните си автомобили срещу тях. От новата мярка на пътя, която има за цел да спре безотговорните водачи, се оплакаха първите сгафили. Тя е факт след като мобилните камери бяха върнати в експлоатация и отново снимат за нарушения.

Хванатите в крачка зад волана вече са получили честитките с глоби за превишена скорост по пощата. Тогава осъзнали, че са били снимани от патрулки, движещи се срещу тях. „Карат с 90 км/ч и минават покрай теб, ако ти караш с повече, те засичат и глобата е факт. Такова нещо досега нямаше“, разказаха пред ФОРУМНЮЗ опарените заради волните си изпълнения на пътя. Досега те си отваряли очите само за катаджии, отбили от пътя и настроили камери срещу тях. Ако пък просто се разминавали с полицейски коли, не се тревожели, че могат да бъдат санкционирани за скорост.

Новата мярка обаче е официално разписана от МВР и бе обявена по-рано. Според нея е разрешено снимането от движещ се служебен автомобил или мотоциклет на полицията. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. За да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи, обяви от МВР.

Новостите в ползването на мобилните камери обаче изненадаха водачите, които бяха възмутени, че са получили честитки по пощата без да разберат какво им се е случило.

Спрените от Върховния административен съд преди повече от година мобилни камери се върнаха в експлоатация. Това става възможно след като в Държавен вестник бе публикувана съответната наредба, влизаща в сила три дни след публикуването си.

От силовото ведомство уточниха, че ще снимат в определени участъци на пътя и че ще разполагат с 148 камери. Наблюдаваните пътни отсечки обаче няма да бъдат фиксирани и ще се местят, като задължително трябва да бъдат обозначени с новия пътен знак Е24. Именно табелите все още не са готови и поставени, и най-вероятно това е подвело шофьорите да не се съобразяват с ограниченията.