От стартирането си през 2007 досега Оперативна програма “Конкурентоспособност”, която е основният инструмент за подкрепа на реалната икономика, е финансирала в Русенско за 78,4 милиона лева, показва проучване на “Утро”. Подкрепени са общо 72 проекта за модернизация на предприятия или въвеждане в тях на иновации и зелени технологии. Общата сума на дошлото от фондовете на ЕС финансиране е трудно да се определи, тъй като всеки проект има различен процент самоучастие. По груби сметки става въпрос за сума между 35 и 40 милиона лева.
9 от 10 фирми с одобрено еврофинансиране по програмата са от Община Русе. Най-мащабните проекти са на някои от най-големите предприятия в региона - Монтюпе, “Полисан”, “Дунав прес”, “Топ мен”, “Оберьостерайхише биодизел” (част от групата на “Булмаркет”), “БТБ България”, “Нетуоркс България”, “ТМ Технолоджи”, “Ирим” и “Мегахим”. 
Благодарение на “Каолин” със само един, но за над 6 млн. лева проект, Община Ветово е на второ място в подреждането. Следват Бяла с два проекта за 1,5 млн. лева и Сливо поле също с два, но за едва 437 хил. лева. В 4 от осемте русенски общини - Иваново, Борово, Ценово и Бяла, местният бизнес не е успял да се възползва нито веднъж от програмата за изминалите седем години.
Фирмите с добри проекти ще могат да се възползват от новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”, която бе отворена едва преди броени дни. Първата одобрена процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е за “Подобряване на производствения капацитет в МСП”.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 млн. евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са: за микро предприятия между 100 000 и 500 000 лв., за малки между 200 000 и 750 000 лв., а за средни между 300 000 и 1 000 000 лв.
Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 60% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона. За нашия Северен централен район на планиране условията са: до 60% - за средни, до 70% - за микро- и малки предприятия. Безвъзмездното финансиране по процедурата заедно с договорената за последните седем години безвъзмездна финансова помощ не може да надвишава 2.5 млн. лева за микро- и малки фирми и 5 млн. лева за средни.
Процедурата е с три крайни срока за кандидатстване: до 8 юли, до 8 септември, до 9 ноември. В рамките на един краен срок ще бъде допустимо подаване на проектни предложения само от кандидати с код на основна икономическа дейност по Класификация на икономическите дейности (КИД - 2008) в една от определените три групи сектори на икономическа дейност съгласно тяхната технологична интензивност: нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства, високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства, интензивни на знание услуги.
Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум три приключени финансови години (2012, 2013 и 2014 г.) преди датата на обявяване на процедурата. Микропредприятията трябва да имат нетни приходи от продажби за тези три години поне 175 хил. лева, малките - най-малко 750  хил. лева, а средните - минимум 3 млн. лв. Финансирането ще е за дейности за подобряване на производствените процеси във фирмите, нови или усъвършенствани продукти и услуги, разнообразяване на асортимента, внедряване на иновативни технологии.
По процедурата е предвидено електронно подаване на формуляра и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Придружаващите документи ще се подават и на хартия и електронен носител.