„Искам да се откажа от метадона, но в ареста не мога. Вместо да се лекувам, получавам кризи и създавам напрежение в килията. Създавам проблеми на старшините, а ако съм вкъщи, няма да преча на никого“, заяви пред тричленен състав на Русенския окръжен съд наркозависимият Деян К. Подобно бе становището и на адвоката му, който обясни, че младежът редовно буйствал, хлопал и чукал, с което притеснявал и персонала, и останалите арестанти. 
Деян е задържан за постоянно от районните съдии на 13 май след серия от кражби по селски къщи на стойност над 1000 лева. Младежът и адвокатът му поискаха той да бъде пуснат под домашен арест.
Администрацията на ареста е за това, за да въдворява ред, отсече прокуратурата и заяви, че наркозависимият трябва да бъде задържан.
Окръжните съдии отчетоха, че ако бъде освободен в по-лека мярка за неотклонение, многократно осъжданият младеж реално може да се укрие или да извърши друго престъпление. Ако обаче остане в ареста, има опасност за неговото здраве и живот. Като се опряха на европейските директиви за правата на човека, магистратите прецениха, че Деян може да чака присъда вкъщи и измениха мярката му за неотклонение в домашен арест. Решението е окончателно.