Проверката на фирмите в бившия КТМ, която трябва да приключи до края на седмицата, ще изкара на светло много от проблемите, които има в момента там, каза за „Утро“ областният управител Стефко Бурджиев. 
Той заяви, че не иска да предопределя резултатите от проверката, но спомена за един факт. Още преди да е получено каквото и да били разрешително, на територията на едно от предприятията на площадката на КТМ е започнало изграждането на част от инсталация. Това се вижда от снимковия материал и е показателно, че хората от Мартен имат известно основание за притеснение, а доколко - ще констатира проверката, каза той. 
Както „Утро“ писа, повод за проверката станаха сигнали на жители на Мартен за замърсявания в района и намеренията на „Полисан“ да разшири дейността си. Областният управител разпореди създаването на комисия с представители на различни ведомства, която да провери канализационната мрежа, влиянието на производствената дейност върху здравето на хората в района и най-близко отстоящите жилищни зони, както и възможния риск за населението при възникване на авария на територията на КТМ. 
Мисля, че жителите на Мартен имат основание и няма как като представител на държавата, като орган на изпълнителната власт да не подкрепя правото им най-малкото да протестират, посочи Бурджиев. Той допълни, че жалбата им е подкрепена със снимков материал, показващ редица нередности, които са правени в условията на производство, като зауствания на води и вещества в общата канализация, което е недопустимо. Доколко и в какви мащаби е правено, не може да бъде видяно от снимките, защото те са едно моментно състояние на нещата, но показват, че в определени случаи е извършвано нарушаване на нормативната уредба, което е показател за правотата на инициативния комитет, който се бори за правото на хората да живеят в чиста и екологосъобразна среда, коментира още той.
Бурджиев посочи, че след като приключи проверката и станат ясни резултатите, изводите и предложенията, ще се прецени как да се действа. В много кратък срок директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе ще трябва да изготви обобщен доклад, като за всеки от проверените обекти ще бъде изготвен протокол, който ще се подпише от институциите, участвали в междуведомствената комисия.