Седем ученици от Русе спечелиха пътуване и гостуване на Европарламента в Брюксел от конкурса, обявен за трета година от евродепутатката Мария Габриел. Рекорден брой участници - 214 - представиха свои рисунки, есета и мултимедийни презентации на тема „Какво е България за Европа и Европа за България“, а в събота всички получиха поощрения и благодарности за труда.
В началото на церемонията Мария Габриел отбеляза, че с всяка изминала година участниците стават все по-активни, по-отговорни и със самочувствие на истински европейски граждани. Младежите са вече по-смели в разсъжденията си за Европа и по-знаещи дори за специфични европейски теми, каза пред публиката депутатката Габриел.
За Брюксел ще отпътуват есеистите Преслава Градева от СОУЕЕ, Михаела Христова от СОУ „Христо Ботев“ и Гюляй Айханова Бахриева от Духовното училище в Русе. Към тях ще се присъединят и авторите на мултимедийни презентации Александър Межри от СОУЕЕ, Мартин Илиев от СОУ „Васил Левски“, Синем Сеид и Цветелина Христова от СОУ „Христо Ботев“ в Русе.