Ипотечният пазар през тази година ще ни изненада с намаление на лихвите на два пъти, прогнозира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев на форума „Шума на парите“. Лихвите по ипотечните кредити сега са с около 1,5 и дори до 2 процента по-ниски, отколкото през времето на кредитния бум - годините от 2006 до средата на 2008 г.
Тихомир Тошев посочи, че вече е имало едно съществено намаление на лихвите по ипотечните кредити през февруари, март и април и в началото на есента ще има още едно намаление. Очаквам, че в края на тази година ще завършим с лихви по ипотечното кредитиране, близки до средноевропейските, каза Тошев. Той прогнозира, че в края на годината нивата на лихвите по ипотеки ще са между 4,75 и 5,75 процента.
Фиксираните лихвени проценти няма да са най-предпочитаните на пазара, но ще продължават да имат своите клиенти, смята експертът. Според него около 30% от клиентите се насочват към този вид продукт, който е на малко по-висока цена, но пък дава сигурност, че за определен период лихвата по кредита няма да се променя.
В началото на тази година интересът към тристайни апартаменти в големите градове е взел превес над доскоро най-търсените двустайни жилища, коментира кредитният консултант. Причината според Тошев е, че българите са започнали да повишават стандарта си и да се стремят към по-големи и по-хубави жилища. Тенденцията е обаче да не се задлъжнява прекомерно при закупуването на имот, отбеляза той.
Купувачите на жилища в момента обикновено добре преценяват възможностите си, доходите си и кредитите, които се теглят сега за покупка на жилища, са добре обмислени и няма да се превърнат в необслужвани, смята Тошев. 
Интересът към инвестиции в имоти е нараснал отново през 2014 г. и това е провокирано както от спада на цените на имотите, продължил няколко години, така и поради голямото количество акумулирани депозити, които в последната година вече не носят добра доходност, каза по време на форума банкерът Асен Ягодин. По думите му предвид огромната конкуренция в този сегмент на кредитния пазар, драстично се понижиха лихвените нива и те са по-ниски от предлаганите през 2007 г.
Банкерът отбеляза, че през последните седмици са се появили дори още по-агресивни предложения с ниски лихви. Новото е, че има банки, които предлагат за значителен период от живота на ипотечния кредит фиксиране на лихвата, което е един вид протекция на ползвателя на кредита.
За разлика от годините преди кризата, сега клиентите използват по-голямо самоучастие в покупката на жилище и по-малък дял от стойността теглят като кредит, което води до по-здравословен ръст на кредитирането, отколкото преди кризата.