Десетки русенци изпратиха с аплодисменти доайена на русенското театрално дело - обичания актьор Минко Минков в последния му път към небесната сцена. Той почина на 16 май на 82-годишна възраст. От 1954 - годината, в която завършва Държавното висше театрално училище, до 1997 г. той е на сцената на русенския театър. Сред неговите емблематични роля са Усоев от „Майка на всички“ на Георги Караславов, Юсов от „Доходно място“ на Островски, Сапуна в „От земята до небето“ на Никола Русев, Златил от „Боряна“ на Йовков, Хаджи Смион от „Чичовци“ на Вазов и много други. 
Яркият му драматичен и комедиен талант намери и друго измерение - Минко Минков написа и издаде пет стихосбирки, премиерата на последната от тях събра неотдавна приятели и почитатели на русенеца. 
„До края на живота си той не се отделяше от своя театър: виждахме го на премиери, в приятелски срещи с колеги. До последния дъх мислеше за проблемите - радостни и драматични -  на българския театър. Напусна ни един истински голям артист, чието творчество се вписва в най-силните страници на Русенския драматичен театър. Сбогом, стари приятелю, сбогом, Минко!“, написаха вчера от ДТ „Сава Огнянов“.