Огромен брой русенци преминаха през залите на Историческия музей, Художествената галерия и регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в 12-ата европейска Нощ на музеите и галериите. Тя започна със забавления за децата в Лапидариума, където момчета и момичета се снимаха с рицарски шлемове и доспехи, други изпитаха тръпките на археологическите разкопки, а десетки низаха мъниста против уроки.
Почти до полунощ залите на РИМ гъмжаха от хора, които разглеждаха експозициите. Най-силно приковаваше вниманието репликата на Боровското съкровище, пред която много хора и цели семейства заставаха за снимка. По-късно пак там, пред съкровището, ученици от класовете по китара и техният учител в Училището по изкуствата Иван Кочев изнесоха концерт. Вечерта в музея джаз изпълненията на Борис Петров Парчето Трио събраха многобройни ценители - концертът бе предвиден да е на открито на крепостта Сексагинта Приста, но при вида на скупчените облаци в мрачното небе организаторите решиха да не рискуват. Последен в програмата в РИМ бе поетичният пърформанс „Русенският самиздат 1964-1966“.
В Художествената галерия Нощта започна с откриване на изложбата на една от най-видните представителки на съвменното изобразително изкуство в България - русенската художничка Василка Манева. Нейните пейзажи, натюрморти и три вълшебни рисувани паравана - „Плашила“, „Нощни птици“ и „Параван с мотив“, приковаха погледите на много приятели и почитатели, които дойдоха да поздравят за изложбата и за 70-годишния й юбилей. Датската авторка на пърформанси и инсталации Тереза Химер представи пет свои интригуващи арт проекта, реализирани в Исландия, Мексико и Русия. И след потапянето във високата материя на модерното изкуство внезапно в Галерията гръмнаха ритмите на български хора и напеви - от специално поканените за това гайдар, акордеонист и тъпанджия. 
Многотия от събития - разнообразни по стил, цвят и настроение, предложи и библиотека „Любен Каравелов“, която за пореден път се присъедини към Нощта на музеите. В градината на пл.“Батенберг“ десетки дечица избираха костюми, за да се превъплътят в Батман, Спайдърмен, феи, принцеси, магьосници. Към осем вечерта момчета от спортен клуб „Локомотив“ на треньора Валентин Ангелов изнесоха в градинката татамитата и събраха погледите с демонстрации на джудо, самбо и ММА. преди това читалнята се превърна в танцова площадка за кизомба, малко по-късно Цветелина Стефанова показа как можеда се състави букет от лимони, портокали, домати и други плодове и зеленчуци. Няколко изложби привличаха вниманието, като най-атрактивна беше наречената „Бирени вълнения“ - колекцията на Бисер Енчев с над 200 халби, събирани от Дания, Англия, Швеция, Белгия и къде ли още не. Впрочем, час преди полунощ естетиката на бирените халби придоби и друг, съвсем реалистичен нюанс - тези, които бяха останали в библиотеката до самия финал на Нощта на музеите, бяха почерпени с бира и фъстъчки.