Ако през тази седмица Георги Първанов и хората в АБВ не се откажат от паралелна листа за евровота, в БСП ще трябва да се вземе решение за фактическото им отстраняване съгласно партийния устав. Това заяви зам.-председателят на партията Янаки Стоилов пред журналисти в събота в Русе преди началото на конференцията на общинската партийна организация. А пред делегатите на форума по повод на АБВ каза, че БСП трябва да преустанови да фаворизира хора, които не са били последователни. Янаки Стоилов се обяви за обединение на социалистите и коментира, че за БСП е най-важно да спечели най-много мандати за Европейския парламент и да работи за решаване на националните задачи.
Впрочем и Евгени Белий от Националния съвет на партията се присъедини към тази оценка за Първанов и АБВ. Зад техните действия той видя амбиция за власт, постове и пари. Според него за първи път лидер открито застава срещу партията и това той окачестви като недопустимо.
Делегатите на конференцията излязоха с декларация, в която се казва, че сега най-важни за БСП, за България и цялата европейска левица са изборите за Европейски парламент. Намерението на президента Първанов и на движение „АБВ“ да създадат паралелна листа пречи на единението на партията и на левите сили, твърдят русенските социалисти. „Всяко участие в други листи само подкопава нашите усилия да победим, само предава интереса на всички ляво настроени хора да постигнем убедителен резултат на тези избори“, пише в декларацията. В нея се признава още, че от резултатите на евровота зависи БСП да укрепи своите позиции, а Европейската левица „да продължи да демонтира десния модел на управление на Стария континент“.
Изборите за европейски парламент ще са своеобразна оценка за досегашното управление, а БСП трябва да докаже, че отговаря на очакванията на хората. Това беше лайтмотивът на всички изказвания, включително на общинския лидер Божидар Йотов и на депутата Екатерина Заякова.
По време на конференцията бе излъчен кратък филм за Сергей Станишев като лидер на ПЕС, чиято цел, както бе коментирано, бе да повдигне духа на социалистите.
Освен това форумът излъчи предложения за листата на БСП за евровота през пролетта. Яна Бозушка, семейство Георги и Корнелия Колеолови, бившият шеф на Безмитна зона Йордан Казаков, който сега е пенсионер,  са местните фаворити. Русенските социалисти застанаха още зад кандидатурите на Сергей Станишев, Янаки Стоилов, Мая Манолова, Атанас Папаризов, Георги Пирински, Илияна Йотова, Евгени Кирилов, Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и Румен Гечев.     

Червен скандал гръмна в Две могили заради отворено писмо до Станишев

Червени активисти в Две могили разпространиха отворено писмо във Фейсбук до медиите и лидера на БСП Сергей Станишев, с което го призовават да вземе отношение по партийните дела и поведението на депутата Добрин Данев и лидера на партийната организация в градчето Татяна Василева.
Седмината, подписали писмото, твърдят, че ако лидерът на БСП обърне внимание на сигнала им, те ще го подкрепят на евроизборите, но в противен случай ще бъдат принудени да се присъединят към Георги Първанов и движение „АБВ“. Обвиняват Добрин Данев и Татяна Василева в лични интереси, но не уточняват какви.
Според самия Добрин Данев хората, които скачат срещу него, не са партийни членове, защото преди 2 години сами са хвърлили партийните си билети, като влезли в чужди листи. Сега покрай Първанов и АБВ искали да се върнат на бял кон, а твърденията им не отговаряли на истината.
Областният лидер на БСП Милена Хинкова също заяви, че авторите на писмото не са членове на БСП. С двама от тях тя вече имала среща, но на нея те не коментирали депутата. Хинкова подозирала, че тяхната акция е свързана с лична вражда и с АБВ, въпреки уверенията им, че не подкрепят Първанов. Най-вероятно ще се занимаем с този случай в Областния съвет, но не смятам, че е добре да го правим преди евровота, каза още Хинкова.