Каналът в квартал „Дружба“ 2 връща мръсна вода и ни пълни мазетата при проливни дъждове. А в същото време на съседна улица от години стои изграден нов канал с по-добри параметри, който не се ползва и към който няма закачен нито един абонат. Това се оплака в редакцията на „Утро“ живеещият в района Димитър Димитров. 
Проверка показа, че новият канал в района на улица „Мальовица“ е резултат от големия воден проект по ИСПА за 46.8 милиона лева, по който бе изградена и пречиствателната станция. Построен е през 2011 година заедно с още десетки канали, а през януари 2013 година е предаден на Община Русе. Любопитство обаче предизвика предназначението му. 
Оказва се, че въпросният канал не е резервен, нито е за подмяна на съществуващия, който е незадоволителен за жителите в района. Напротив -  предназначен е за бъдещите новодомци в квартала.
Според разчети и инвестиционни намерения се предвижда бъдещо разширяване на квартала край ул.“Мальовица“, построяване на нови блокове и съответно увеличаване на абонатите. Според подробен устройствен план край Левента дори се очаква появата на нов квартал. Това заявиха за „Утро“ и от Общината, и от ВиК. А розовите прогнози особено за тази част от града предизвикват доста противоречиви реакции.
Това все пак не означавало, че новият канал не може да обслужва и вече живеещите в района абонати. Напротив - по тяхно желание можели да поискат включване към новоизградените съоръжения. Според заместник-кмета Димитър Наков обаче, проблемът при тези граждани, чиито мази редовно се наводняват, не се крие в проводимостта на канала, а в това, че мазите им са под кота терен и дори с включването към новото съоръжение няма да се избавят от проблема. Единственото решение за тях е изграждането на помпи, което обаче си е немалка инвестиция. Въпреки това директорът на ВиК Сава Савов веднага разпореди проверка на случая и екипи извършиха профилактика на съоръжението.
Ако хората в района искат да се включат към новия канал, трябва да следват бюрократична процедура. Тя започва с подаване на заявление за присъединяване във ВиК, заедно с актуална скица на имота, проект и редица документи. За тяхна сметка е не само оформянето на документацията, но и купуването и полагането на тръбите до новия канал. А в зависимост от местоположението цялата работа може да им струва около 2000 лева.
Да се изграждат канали на места, където такива съоръжения вече има, не е практика, увериха от ВиК. Напротив - по ИСПА канали са положени по улици, където канализация не е имало. А и не всички канали са за мръсна вода, а на места са изградени съоръжения за отвеждане само на дъждовната.