Бившият игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон ще бъде 101-ят свещеник в Русенска епархия, където бе изпратен с решение на Светия синод. Очаква се той да пристигне в Русе на 23 декември, където ще обсъди бъдещата си църковна служба с Русенския митрополит Наум. 
„Все още не мога да ви кажа къде ще служи, ще му предложим няколко варианта. Зависи какво той ще си избере, за да може да бъде най-полезен на настоящите нужди на епархията. Знаете, че той е човек, който около 3 години и нещо беше игумен на Бачковския манастир, направи много за светата обител. Надявам се, че там, където бъде поставен, ще бъде полезен и наистина ще бъде един добър ход за управлението на митрополията“, коментира дядо Наум. 
Епархията има 230 енории, които се обслужват само от 100 свещеници, от които 20 са в следпенсионна възраст. 
„За съжаление нуждата от свещенослужители е повсеместна, не само в нашата епархия. Аз винаги съм благодарил на конференциите, които сме провеждали със свещениците, за това, че всеки един се стреми да изпълнява онова, което се иска от него в мястото, където е поставен, с вяра, страх Божи и с отношение. Това е най-хубавото“, каза още владиката.
Доайенът на свещениците в Русенската епархия е ставрофорният свещеноиконом Минко Казаков, който навърши 85 години и служи в катедралния храм „Света Троица“ в Русе. „Празнувахме и 55 години от ръкоположението му, така че се надяваме Бог да му дарява още дълги години живот и здраве!“, пожела Наум.