1000 сака с националният трикольор ще разпрати по цял свят за 24 май русенската фабрика за мъжка мода „Ричмарт“, съобщи управителят й Мартин Йорданов. С цветовете на българското знаме е целият хастар на облеклата, летничка с бяло, зелено и червено е вградена и в ревера им. 
Саката са ушити в рамките на проекта Richmart Vintage, който цели популяризирането на българските народни танци по света. Стотици заявки за участие фирмата има вече от множество държава по всички континенти. Българи, живеещи в чужбина, обещаха да изтанцуват няколко български хора на националния празник 24 май и водачите на всяко хоро ще има такова сако, обясни Мартин Йорданов.
Проектът Richmart Vintage цели да се утвърди марката „Made In Bulgaria“ като всички български индустрии да се обединят в една обща цел и да покажат своите предимства на световния пазар. Идеята е чрез магията на българския фолклорен танц да се рекламира страната, българската индустрия и всичко, което е произведено у нас като нещо качествено и уникално, каквито са неравноделните ритми в българските фолклорни танци. Кулминацията ще бъде на 24 май, когато се очаква магията на българския танц да превземе целия свят. 
В подкрепа за проекта клипове със свои народни танци са изпратили известни наши изпълнители като Тони Димитрова, Христо Кидиков, Силвия Кацарова, Нина Николина, Калин Вельов, Трио „Сопрано“ и др. Свои видеозаписи са изпратили Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, Иван и Андрей и дори българският полярен екип на Антарктида. Всички те са качени в Youtube и вече имат над 10 млн. гледания.
Освен че са нещо специфично за България, което трябва да стане достояние на целия свят, неравноделните тактове имат и положително влияние върху здравословното състояние на човека - при танцуващите активно изключително рядко се срещат ракови заболявания и гръбначни изкривявания, твърдят инициаторите на проекта.