Все повече абонати на „Топлофикация Русе“ предпочитат дистанционното отчитане на разходваната топлинна енергия, съобщиха вчера от дружеството. Така при сваляне на показания вече не се налага някой да влиза в апартамента и да записва показанията на място. Абонатите си спестяват и необходимостта да осигурят човек вкъщи, който да посрещне служителя на „Топлофикация“ или фирмата за топлинно счетоводство.
При подмяна на отчитащите уреди с дистанционни е добре това да става в целия вход, както и новите разпределители да са от един и същи производител или марка, препоръчват от „Топлофикация“.
В посока на по-масово дистанционно отчитане вървят и водомерите за гореща вода. Макар и по-скъпи, тези уреди стават все по-предпочитани.
Хит в дистанционното отчитане са топломерите. Те се поставят вече в почти всички жилища ново строителство, където измерването е индивидуално, а инсталациите са хоризонтални. Тези уреди позволяват реално отчитане на ползваната топлинна енергия в реално време и това може да го правят и самите абонати.
Сметките за парно през декември 2013 г. са почти автентични с тези от същия месец на предходната година, показва статистиката на „Топлофикация Русе“. Разликата е само в по-ниската средна външна температура миналия месец - 1,5 градуса при 2,2 градуса през 2012 г. Почти непроменен е процентът на абонатите, които плащат сметки между 51 и 100 лева /39,37 срещу 40,66/. С два процента са се увеличили тези, които имат сметка до 50 лева или 33,01 на сто. Така общо над 72 на сто от домакинствата плащат под 100 лева за парно и топла вода.