Следващия вторник ще започне гледането на конкретни предложения за промяна на Конституцията. Това обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.Според него четирите управляващи политически сили вървят към обединение около членовете и така може да бъде постигнато кмаксимално мнозинство от 180 депутата „за“, каквато е целта на ГЕРБ. Има възможност и за подкрепа само от 160 депутати, допълни той.

Това е и причината предложенията на Реформаторския блок за импийчмънт на главния прокурор, съкръщаване на мандата му и по-голяма отчетност пред Народното събрание да не бъдат подкрепяни от ГЕРБ, тъй като не няма да съберат нужното мнозинство. Цветанов допълни още, че е трудно да бъде търсен паритет между съдийската и прокурорската квота във ВСС.

Цветанов потвърди, че БДЦ са поканени да участват в консултациите, но отхвърли възможността депутатът Светлин Танчев от тази група да бъде вносител на конституционните промени.

Цветанов заяви още, че ГЕРБ също ще се противопостави на масовото преселение в малките населени места преди местните избори, но не уточни дали ще подкрепят предложения вчера законопроект от БСП.