Грипна епидемия без ваканция за учениците засега обяви вчера за цялата област Бюрото за борба с острите респираторни заболявания, съобщи на брифинг след заседанието председателят му и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Мотивът на специалистите е, че заболеваемостта от грип само за четири дни е скочила на 272 на 10 000 души, което е над границата от 250 на 10 000. Данните са взети от отчетите на наблюдаваните осем лекарски практики. 
От разпределението по възрастови групи се вижда, че учащите са най-много от болните, обясни д-р Мирчева. само за тези четири дни заразените с грип малчугани до 4 години са 38, от 5 до 14 години грипът е повалил 41 ученици, от 15 до 29 години болните са 110, от 30 до 64 години - 175, а болните възрастни русенци са 39. Въпреки това за учениците няма да има грипна ваканция засега, тъй като отсъстващите от клас през тази седмица са под 30%, обясни директорът на дирекция „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ д-р Цветелина Мирчева. Детските ясли и градини също ще продължат да работят, като сутрин децата ще минават през филтър и учителките ще връщат по домовете болните с кашлица и хрема.
На 31 януари бюрото се събира пак, за да отчете изминалата седмица и да реши дали да продължи епидемията, или да я прекрати. Дотогава се спират свижданията в болниците, плановите операции, детските и женски консултации преустановяват работа, забраняват се и профилактичните прегледи. На джипитата са раздадени достатъчни количества тамифлу и реленца за инжектиране на грипно болни.
В Русе преобладава щамът „Калифорния“. Вирусът е доказан от изследвани 14 носогърлени секрети. Седем от тях са били положителни за „Калифорния“, при един е доказан щамът „Виктория“, пациент е дал положителен резултат и за двата щама, има и един русенец с грип тип В, обясни още д-р Мирчева.
Както „Утро“ писа, още в понеделник беше ясно, че болните от грип нарастват лавинообразно. Поради тази причина и вероятността от грипна ваканция Инспекторатът по образование пусна съобщение до всички директори на училища да оформят оценките за първия учебен срок до вчера, петък, а не до 29 януари, както е по програма, за да няма изненади. Дали решението да не се обявява грипна ваканция е правилно в разгара на епидемията, ще покажат близките дни.