Българският лекарски съюз разпространи своя позиция по случая с пияната дежурна лекарка във филиала за спешна медицинска помощ в Козлодуй.

По информация на полицията във Враца тя е отишла на работа с 2,89 промила алкохол в кръвта.

От съсловната организация изразяват сериозна загриженост за "поредицата процедурни нарушения при извършване на проверката и огласяването на резултатите от нея".

БЛС се обявяват против начина, по който изследването е било извършено, като уточняват, че съгласно Кодекса на труда, подобна проба може да бъде взета единствено по настояване на съответния работодател.

В случая, това са директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца и Министерството на здравеопазването, които не са се обърнали към МВР с искане за проверка с апарат "Дрегер".

Лекарският съюз категорично осъжда и начина, по който установените резултати са били разгласени в медиите преди да бъдат готови окончателните резултати от кръвната проба и без да бъде доказана по абсолютен начин вината на лекарката.

"Разгласяването на подобна информация в медийното пространство преди окончателното доказване на вина е в пълно нарушение на правото на личността и уронва професионалното достойнство не само на съответния лекар, но и на цялото съсловие", се допълва в съобщението.

БЛС ще изпрати своето становище до министъра на вътрешните работи, до министъра на здравеопазването и до председателя на СЕМ.