Районна прокуратура е възложила проверка на Областната дирекция на МВР за умишленото повреждане на асансьори в Русе, каза говорителят на прокуратурата Радослав Батанов. Задачата на полицията е  да установи дали има данни за извършено престъпление.
При събрани достатъчно доказателства за умишлено повреждане на асансьорите, което може да заплашва човешки живот, ще бъде образувано досъдебно производство срещу управител на две фирми за поддръжка на асансьори, посочи Батанов.      
Проверката се прави след самосезиране на прокуратурата от публикация на „Утро“ на 9 май за серия саботажи срещу фирма „Профилифт“, която обслужва 250 асансьора в града. Атаката впечатлява както с безогледността, така и с мащаба си. По думите на управителя Мирослав Бъчваров от януари насам умишлено са били извадени от строя над 150 повдигащи устройства. Повредите са били толкова тежки, че в определени случаи са създавали реална опасност някоя кабина да се откачи и да полети надолу с хората в нея или най-малкото да остане заседнала задълго между етажите. 
Обикновено злонамерено се чупят предпазни механизми, разхлабват се кабини, късат се кабели и се повреждат прагове, които правят контакт с електрическата мрежа, за да не могат асансьорите да се движат, посочи Бъчваров. Махали се и залепените в кабините стикери с посочените телефони за връзка с фирмата, която ги обслужва, за да не могат да се подават сигнали за повредите.


Заради опасността някой да загине Мирослав Бъчваров бил на крачка от отказване от този бизнес, но решил да направи последен опит да разбере кой го е взел на мушка. Потърсил услугите на специализирана фирма, която инсталирала скрити камери в три асансьора и скоро една от тях запечатала вредителя - управител на две асансьорни фирми, който отваря вратата на асансьора, чупи прага, а след това къса болтовете на бравите и маха стикера с телефоните на „Профилифт“.
Видеото, с което „Утро“ разполага, от два дни се върти и в национален ефир, а кадрите в него не оставят съмнение кой е саботьорът и какво точно прави с асансьора на конкурента си.