Нов вид техника за рисуване с микроорганизми демонстрира разградският филиал на Русенски университет на започналото вчера изложение на техника и технологии. Студентите от специалност „Биотехнологии“ синтезират различни пигменти, които използват като „живи бои“ за направа на изображения и фигури. Рисуването с микроорганизми е познато по света, но в България това е първата му демонстрация.
80 фирми участват в 17-ото Русенско изложение. За пореден път форумът показва пряката връзка между бизнеса и науката. Пред Канев център се представят различни модели автомобили от марките „Грейт Уол“, „Нисан“, „Опел“, „Мазда“, „Сузуки“. На особен интерес от публиката се радваше опел, произведен през 1960 година, който е бил сред най-луксозните за времето си коли.
Във фоайето на Канев център са разположени щандове на 20 фирми от сферата на телекомуникационната и електронната техника, автоматиката и управляващата техника, компютърните системи и технологии, между които двата русенски кабелни оператора „Делта“ и „Нетуоркс България“. Демонстрират се различни възможности за осветление в бита и на обществени места. Енергоспестяващи модули и системи за паркиране също могат да бъдат разгледани на изложението. 
В двора на университета е разположена обработваща техника за земеделието, прикачен инвентар, средства за растителна защита, градинска техника, напоителни системи и други стоки и услуги за селскостопанското производство. Отделни щандове представят филиалите и катедрите на Русенския университет. 
Днес в рамките на изложението ще се проведе научна конференция на студентите и младите учени, а на кръгла маса, инициирана от Машинно-технологичния факултет, ще се обсъждат перспективите на обучението на машинни инженери и взаимодействието между университета и машиностроителния бранш. В събота катедра „Телекомуникации“ и СИСКО Мрежова академия ще проведат Десетата регионална олимпиада по мрежи и мрежови технологии.