За две клаузи трябва да внимаваме при договорите с туроператорите. След проверка на Комисията за защита на потребителите са установени две неравноправни практики в общите условия на договорите на туроператорите, отнасящи се до организираните туристически пътувания, разказва Дарик.бг.

Комисията предупреждава, че масово се намалява срокът за подаване на рекламация за некачествена туристическа услуга от 14 на 7 дни. Според втората неравноправна клауза туроператорите се самоосвобождават от отговорност, когато променят периода на пътуване.

В 42 от около 60 договора на туроператори са установени двете основни неравноправни клаузи в общите условия, които ограничават правата на потребителите при използване на туристическата услуга, стана ясно от думите на Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите.

Ограничават се и начините за пускане на жалба. Арабаджиев обясни, че при всички положения рекламацията трябва да е писмена, но не е задължително да е единствено на място в офиса на туроператора, както е предвидено в договорите.

„Този туроператор се предполага и означава, че има лице, което представлява фирмата на мястото на това пътуване и рекламацията може директно към този представител на фирмата да се предяви", допълни той.

Втората клауза в ущърб на потребителите по думите на Константин Арабаджиев е, че „туроператорът не носи отговорност в случаи, когато по независещи от него причини се стигне до отменяне, забавяне, изменение на сроковете и условията на пътуване, загубен багаж и други такива. Тук на основание на Закона за туризма туроператорът носи отговорност за всяко неизпълнение или неточно изпълнение на своите задължения по договора".

По препоръка на Комисията по-голямата част от туроператорите са отстранили или коригирали тези клаузи, а за други даденият срок за това тече. Въпреки това от контролния орган съветват потребителите преди подписването на договора да го прочетат внимателно и да изискват от туроператора задължителната застраховка за вреди, която той трябва да има.