Румен Петков внесе в Районния съд в София иск за клевета срещу главния редактор на в. „Галерия" Кристина Патрашкова.
"Тъжбата е заведена по съответния официален ред и в нея са изредени лъжите, които са във в. „Галерия", и клеветническият характер на някои от твърденията там", каза Петков пред събралите се журналисти.
Искът на социалиста е за 50 000 лв., които ще отидат за благотворителност, ако Петков спечели делото.
"Заложих своите искания от 50 000 лв., въпреки, че щетите не могат да бъдат обяснени, защото от тогава - насам всички сме в някакъв обяснителен режим, да обясним нещо, което не се е случило. Вътрешният министър го каза достатъчно точно - няма как да има запис от нещо, което не се е случило. Тези 50 000 лв. ще бъдат раздадени за благотворителност. Смущаващото е, че понякога се намират такива пощенски кутии, които са готови на абсолютно безсрамно поведение, и аз много се надявам журналистическата гилдия да отхвърли подобен тип обслужване на нечистоплътни интереси, защото това злепоставя медиите, и води до рушене на доверието на обществото към медиите", каза още Петков.
На въпрос кой има интерес от подобни компромати за подслушвани разговори и флашки, Петков отговори, че и ГЕРБ, и Борисов имат интерес, защото по този начин той казва, че в БСП има разцепление.