Около 80 на сто предпочитат родните курорти.
Българите се насочват към нашето море за предстоящия летен сезон. Това съобщиха за ФОРУМНЮЗ от сайтовете за колективно пазаруване.

Повечето хотели предлагат от 10 до 20% намаление на цените за нощувка спрямо миналата година. Ранното море пък може да струва до 50% по-малко през този сезон. Така например шест нощувки за двама с включени закуска и вечеря в 5-звезден хотел излизат между 360 и 525 лева. За сравнение в Гърция и Турция почивката ще ни струва между 400 и 500 лева, но за един човек.

„Наблюдава се лек ръст в продажбите на пакети за почивка в Гърция спрямо миналата година. За Турция няма нито увеличение, нито спад. Въпреки това 70-80% от българите купуват ваучери за нашите морски курорти”, заяви Велизар Величков от сайт за колективно пазаруване.

По думите му у нас най-популярните дестинации са Албена, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол. „Има обаче една нова тенденция. Тази година има засилен интерес към не толкова популярните места – като Синеморец, Кранево и други, които предлагат малко повече спокойствие и тишина”, разказа още Величков.

Справка в сайтовете за колективно пазаруване показва, че засега най-много се поръчват пакети за уикенд почивки. Според Величков най-предпочитаното от българина място за отдих е Велинград. „Хората го предпочитат, защото цените не са високи, обслужването е добро. Освен това не се налага да пътуват дълго, което в момента е проблем с всички тези ремонти”, коментира експертът и добави, че офертите за уикендите излизат между 15 и 55 лева на ден за един човек. На второ място тази година се нарежда Хисаря.

Прогнозите за предстоящия сезон са, че ще има спад само на руски туристи. От бранша вече отчитат записвания за ранни почивки от англичани и германци. „Засега се търсят пакети за по-кратък престой. От средата на юни започват резервациите за по 7-дневни почивки. Тогава се очаква цените да паднат още”, коментира още Велизар Величков.