Нашите сърца трудно различават видовете любов - любовта си е любов! Когато не си позволяваме да се влюбим, ние пречим на това да отворим сърцето си и да приемаме любов изобщо. Ето защо ще ви изброим 10 причини, които в съвременния свят ни пречат да се влюбим и отдадем на най-великото човешко усещане:

1. Търсим бързо удовлетворение - Като част от общество, в което сме издигнали в култ това да получаваме всичко на момента, ние очакваме да получим незабавно удовлетворение от партньора си. Влюбването е всичко друго, но не и "незабавно". Да се влюбиш не винаги става от пръв поглед, то е процес на базата на общи ценности и интереси. За жалост, пришпорването на нещата е истински враг на любовта и ако искаме тя да ни се случи трябва да сме по-внимателни.

2. Блокираме емоциите си - Има хора, които смятат, че чувствата им пречат и ако ги проявят, то задължително ще се покажат слаби. Грешка. Така само се криете от собствените си чувства и пречите на сърцето си да решава. Създавате фалшива реалност, базирана на това какво искате другите да мислят за вас. Как да се влюбите, когато пренебрегвате собствените си усещания. Да обичаш значи да чувстваш.

3. Непрекъснато искаш нещо по-добро - Няма нищо лошо в това да искаш най-доброто за себе си, но понякога така можем да се разминем с истинското щастие. Ако постоянно търсите подобрение на ситуацията, то вие никога няма да знаете кога наистина ви се случва нещо хубаво. Има риск да изпуснете правилния момент или човека за вас с прекалените си изисквания. Вместо да мислите в перспектива за това как виждате щастието си в бъдеще, по-добре се фокусирайте върху това какво ви прави щастливи тук и сега. 

4. Фокусираме се твърде много върху  себе си - Да бъдеш щастлив значи да правиш онова, което те прави щастлив. Нормално е да разсъждаваме над това от какво се нуждаем, но ако се вманиачим в тези мисли, нека си признаем - това ни прави пълни егоисти. Ако искате да функционирате в обществото или във връзка с друг човек, то ще трябва да се поинтересувате и от чувствата и нуждите на другите. Важно е да балансираме между себе си и останалите.

5. ​Търсим само забавлението - Колко пъти сте си казвали "Просто си правя кефа..." Искаш да купонясваш, да флиртуваш и да излизаш с приятели. Това поведение те прави да изглеждаш като човек, за когото да бъдеш влюбен и обвързан е страшна скука.Истината обаче е, че ВСЕКИ има нужда от любов и разбиране, дори и да си party animal!
 
6. Не правим компромиси - Имате идея как трябва да изглежда перфектната половинка за вас, но не успявате да я откриете. Проблемът е, че вашата идея за идеално човешко същество едва ли има покритие с реалността. Научете се да правите компормиси. Може би ще ви е трудно да намерите някой, който е съвършен - прекарвайте време с хора, които покриват поне някои от качествата, които търсите в другия, а за останалото - бъдете готови на компромис. 

7. Искате любов като от приказките - Затова ги наричат вълшебни приказки. Животът не винаги следва сценарий, затова не очаквай да откриеш любов, която прилича на тази от филмите и приказките. Невъзможно е да живеете с толкова високи очаквания. Любовта е духовно пътуване.  Направете си услуга и се отдайте на онова, което има да става, без да го натоварвате с излишни амбиции. 

8. Перфекционизъм - Пак стигаме до манията за съвършенство. Да бъдеш перфектен в една връзка, особено когато си влюбен и най-уязвим, е много, много трудно. Хората правят грешки и дори се провалят от време на време. Ако имате склонност към перфекционизъм, то грешките и малките провали са нещото, което сигурно ви пречи да изпитвате силни чувства към някого. 

9. Фокусирате се върху собствените си успехи - Много хора искат да бъдат финансово независими, да бъдат свободни, да намерят партньор, да си купят къща с басейн преди да станат на 30 г. Докато тези житейски цели съставят сериозен списък, който ще отнеме години, влюбването може да остане на заден план. Мечтите, плановете и целите са по-важни за личностното ви израстване от споделянето на съкровени чувства с друг човек. Материалните придобивки не могат да заместят топлата ръка на любимия човек и силната му прегръдка, когато имате нужда от утеха. Трупайте емоции, а не вещи и дипломи и може би ще намерите истинското щастие.

10. Любовта ви обърква - Не смятате, че сте създадени за любов, но нека ви кажем нещо..Любовта е нещо много повече от размяна на сърчица във Facebook и палави съобщения. Когато я почувствате, веднага ще разберете. Тя се променя, еволюира и расте по най-неочакваните начини. Любовта е комплексно чувство и трябва да приемете това. Може да бъде страшно, но може и да се превърне в най-прекрасното и еуфорично усещане. Бъдете свободни да обичате и спрете да се чудите как ще свърши всичко преди да е започнало.