С 1254 лева в джоба се оказал фалшив посредник за работа в Германия, на когото четирима души от София и Русе се доверили. Тарикатът, който с ясно намерение да измами наивни хора публикувал обява в сайта „Продавалник“, описал, че търси работници за птицекомбинат в Берлин. Впрочем самият той работел в Германия и скроил номера, след като се върнал да изкара отпуската си в България през септември 2013 година. Излъгал дори своя приятелка, че в Берлин се запознал с мъж, който открил фабрика за разфасоване на пилета и искал да наеме работници от България. Тя пък споделила на свои близки и без да иска ги вкарала в нечистата схема.
Обявата предизвикала интерес и посредникът започнал да получава обаждания. От една от жените поискал 130 евро предварително за покриване на транспортните разходи, а на група от трима души - 1000 лева. Умело им описал в каква фабрика щели да работят, дори разказал какво е работното облекло.
Датата на заминаване била 19 октомври 2013 година, когато четиримата гурбетчии трябвало да бъдат на автогарата в Русе. Вместо в бус за Германия обаче услужливият брокер ги настанил в хотел под претекст, че заминаването се отлага с един ден. В хотела пренощувала дори единствената русенка в групичката, която се притеснявала, че ако се прибере вкъщи, може да изтърве отпътуването зад граница. На сутринта тарикатът обяснил, че вечерта гурбетчиите ще бъдат натоварени и ще тръгнат за Германия. Тръгнал обаче само той, като дори звъннал на приятелката си, която също излъгал, и й признал, че е измамил хората. Тя пък казала на подлъганите си близки, че са влезли в капан и случаят стигнал до полицията.
Самозваният посредник призна изцяло вината си пред съда. Затова и присъдата му бе намалена и вместо 2 години ще трябва да изтърпи година и 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Наказанието вече е в сила.