След 15 години разцепление на две основни велики ложи у нас - Великата обединена ложа и Великата ложа на старите свободни и приети зидари, най-сетне масоните у нас се обединяват, съобщи "България Днес".

Грандиозното събитие ще се състои на 20 юни в НДК, София. На него ще присъстват братя от Великите ложи на повече от 15 държави в света - Германия, Англия, Бразилия, Италия, Франция, САЩ и други.

Масонството като всяко колективно начинание в България прохожда бавно и с много перипетии. На 5 декември 1992 г. Великата ложа на Югославия "внася" светлина и създава Велика ложа на България. Пет години след това тази ложа се обявява за нелегитимна от Англия и зидарите от Обединената велика ложа на Германия създават нова Велика ложа у нас, като "внасят" светлина за втори път. Човекът, който възражда масонството в България, е проф. д-р Клаус Хорнефер, потомствен немски световноизвестен масон и съвременен теоретик на движението.

"Изключително ме радва фактът, че най-сетне в България ще имате единна велика ложа. Сега пред братята стои изборът на два пътя - първият е обединение върху разумна основа, а вторият е преминаване на отделни братя и ложи от непризнатото пространство в признатото. Кой е по-добрият, ще решите вие, но това не е процес, който трябва да стане за няколко години. Все пак не би било добре, ако например немски масон дойде в България и започне да му се обяснява, че тези са добрите, а другите са лошите масони. Не е така. От човешка гледна точка всички са добри." Това сподели по скайп връзка проф. д-р Клаус Хорнефер за "България Днес".

1998 г. е паметна за масоните. Тогава самите братя се разделят на две велики ложи и оттогава до днес се конкурират кой ще привлече повече и по-качествени членове. Според една от версиите разцепва ги влизането на Илия Павлов, Младен Михалев-Маджо и други мутри в масонството, разделят ги и партийните цветове на сини и червени.
"Не сме се разцепили заради това, обясни тогава ген. Румен Ралчев. Разцепихме се, защото изборът на Борислав Сарандев за Велик майстор бе неправомерен. Това реши и Висшият масонски съд, след като разгледа внимателно фактите", сподели причината за разлъката си с другата ложа ген. Ралчев. Това бе преди години. Днес обаче 90% от около 3-те хил. масони в двете ложи искат обединение и работят за него от години. Според тях по този именно начин ще стане "отсяването" на истинските масони от тези, които са в братството само заради изгодата.

Братята зидари смятат още, че публичността, с която ще демонстрират обединението си у нас, ще докаже и факта, че България се гласи да стане център на масонството на Балканите. Потвърждават го и думите на американския ръководител на масонските структури в Ориент НАТО Робърт Удуърд, който написа писмо до българите. "Световното братство е преценило, че България е подходяща за регионален светилник. Желаем ви успех в обединението", споделя един от най-влиятелните масони мистър Удуърд, който също се очаква да пристигне следващия месец в НДК.От обединението на масоните обаче най-недоволни и изплашени се оказват политически формации, както и гравитиращите около тях бизнесмени. "Масоните не са толкова важни, че да се занимаваме с тях. Но са достатъчно важни, за да се интересуваме от тях, защото могат да променят много бизнес обстановката у нас", споделя политик, пожелал анонимност.

Великата ложа на България е призната през 2008 г.

През 2008 г. Обединената велика ложа на България е призната за единствената регулярна у нас от Върховния съвет на Южната юрисдикция (Върховен съвет майка) на САЩ на свое заседание във Вашингтон през октомври, същата година.

Правила на масоните
„Движението на свободните и приети зидари на България е общност от мъже с добро име, събрани без оглед на религиозните и политическите им убеждения, на расата, гражданството и общественото им положение и обединени в братства (масонски ложи), които се стремят към човешко съвършенство чрез братски взаимоотношения...". Така започва Основният закон на българските масони. За да докаже своята принадлежност към ложата, всеки брат е длъжен да притежава паспорт, а майсторите - и удостоверение за символичната си степен. Подписани от Великия майстор и Великия секретар, тези документи са валидни пред целия масонски свят.

Масоните си разменят особено ръкостискане и братска прегръдка, които се изискват от ритуала, оцелял през вековете. Всеки от тях има право да признае, че е такъв, но му е забранено да разкрива събратята си. Другото, което улеснява бизнеса на масоните, е лекотата, с която организират срещите си. Според правилата нито един масон не може да откаже среща, поискана от друг масон, независимо от положението, което заема в гражданското общество. Пак според правилата е задължен и да му окаже необходимото съдействие съобразно възможностите си. Оказването на взаимопомощ е един от 9-те основни принципа на масоните.