НАТО и ЕС призоваха за сдържаност в Македония след сблъсъците между полицията и десетки членове на въоръжена група от албански произход, при които в Куманово загинаха 22-ма души, предаде АФП.

Европейският съюз обяви, че е "дълбоко загрижен" заради насилието, което събуди страха от конфликт, подобен на този през 2001 г., когато шест месеца продължи албанският въоръжен бунт за повече права на малцинството.

При кървавия инцидент в събота и неделя загинаха 8 полицаи, а други 37 са ранени. До момента е известно, че има 14 убити бандити. Двадесетина са се предали на властите.

Генералният секретар на Атлантическия съюз Йенс Столтенберг отсъди, че "е важно всички политически и обществени лидери да работят заедно, за да се възстанови спокойствието и да се проведе независимо разследване, за да се узнае какво се е случило".

Македония е кандидат за членство в ЕС и иска бързо да влезе в НАТО.

Групата е дошла от "една съседна страна", бе заявено от полицията, без да я посочва конкретно, но местната преса твърди, че става дума за Косово, населено предимно с албанци.

Докато Сърбия засили охраната на границата, Албания и Косово също отправиха призиви за спокойствие. Прищина иска "всички страни да намерят решение чрез политически диалог".

"Терористичната група бе унищожена. Операцията е пред своя край", заяви в следобедните часове говорителят на полицията Иво Котевски, като обяви, че на мястото на инцидента е открито значително количество оръжие.

В Скопие Министерството на вътрешните работи уточни, че двадесетина членове на бандитската група са се предали на полицията в събота в късния следобед, и ще бъдат изправени пред правосъдието. Нападателите са били част, според властите, от "особено опасна терористична група", чиито членове са "издирвани с международна заповед за арест".

Според говорителя на полицията, повече от тридесет души са участвали в атаката, повечето от тях - граждани на Македония, но също така и петима от Косово и Албания, вероятно от албански произход.

Десетки жители избягаха от района, в който улиците бяха почти пусти.

Градска партизанска битка

В събота призори Куманово стана театър на градски партизански сцени.

Елитни части, брониран транспорт, полицаи с каски и бронежилетки отцепиха района с албанско мюсюлманско мнозинство, където се бяха окопали членове на въоръжената бандитска група.

Насилието събуди опасения за конфликт, подобен на този от 2001 г., когато албански бунтовници започнаха битка със силите на реда с искания за повече права в обществото.

Сблъсъците в събота стават само няколко седмици, след като въоръжена група албанци, дошли от Косово, превзеха на 21 април за кратко малък полицейски участък до северната граница на Македония, призовавайки за създаването на албанска държава на територията на тази бивша югославска република.

Македония, страна с 2,1 милиона жители, е със славянско православно мнозинство. Албанското мюсюлманско малцинство съставлява една четвърт от населението.

На няколко места в страната загиналите македонски полицаи бяха погребани в неделя. В Тетово, град с албанско мнозинство, десетки хора вървяха мълчаливо по улиците към гробищата зад ковчега с полицая Сашо Самойловски, както е православният славянски обичай, пише АФП.

В неделя вечерта в Скопие се проведе и извънредно заседание на Съвета за сигурност, което бе свикано от президента Георге Иванов по повод въоръжения инцидент в Куманово.

На заседанието присъстват държавният глава, председателят на парламента Трайко Веляновски, премиерът Никола Груевски, както и министрите на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи – Зоран Йолевски, Гордана Янкуловска и Никола Попоски.

На заседанието е и лидерът на опозицията Зоран Заев, както и Вели Креци, Флора Кадриу и Насер Сейдини.

Лидерите на двете албански партии - ДСИ и ДПА са представени от заместниците на партийните лидери - Талат Джафери и Имер Алиу.

Кандидатка за присъединяване към ЕС от десет години, бившата югославска република преживява освен това и сериозна политическа криза, която изправя от месеци една срещу друга основните славянски формации. Лявата опозиция обвинява консервативната власт в корупция и незаконното подслушване на 20 хиляди души, включително политици, журналисти и религиозни лидери.

В Скопие властите призоваха населението към спокойствие в неделя и обявиха два дни на национален траур, пише АФП.