ИКЕА планира да направи съществени инвестиции в краткосрочни нисколихвени кредити за технологично обновление на български предприятия, с които работи.

Това е заявил собственикът на шведската компания Ингвар Кампрад на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

Кампрад заявил още, че компанията му има намерение да увеличи и поръчките към български компании.

На срещата било отбелязано, че фирмата има над 25-годишна история в страната ни в поръчки и закупуване на изделия и детайли за магазините си.

Борисов и Кампрад обсъдили и възможностите за развитие на бизнес в България. Министър-председателят акцентирал върху работата на кабинета за насърчаване както на чуждестранните, така и на вътрешните инвестиции.

Премиерът изтъкнал и водената от правителството данъчна политика, мерките за подобряване на бизнес средата и развитието на инфраструктурата.

Кампрад е в България от началото на седмицата и лично обикаля доставчиците на веригата. Във вторник той е посетил текстилната фирма “Калинел” в Троян. Договорена е сделка за допълнителен нов бизнес и за стратегическо партньорство в следващите 15 г. В момента българската фирма е един от основните доставчици на ИКЕА на възглавници, калъфи за матраци, завивки и др. Има фабрики в Троян и Червен бряг. Кампрад оставил своето послание за успех към домакините си: “Да знаеш, че никога не си на върха и винаги има какво да се подобрява.”

Над 10 са българските доставчици на ИКЕА. Те произвеждат стоки от стомана, дърво и текстил.

89-годишният Ингвар Камрад е сред най-богатите хора в света. Според класацията на “Форбс” той и семейството му имат 3,5 млрд. долара. Създава ИКЕА още през 40-те години на миналия век, като доставя мебели чрез пощенски поръчки.

Кампрад е известен със своето нежелание да се вижда с медии и да дава интервюта. За него се знае, че въпреки богатството си живее скромно. Лети само в икономичната класа, а доскоро е карал старото си “Волво 240”.