Плакет и почетна грамота връчи областният управител Стефко Бурджиев на изпълнителния директор на „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева и на председателя на Окръжен съвет Гюргево Василе Мустъця за подкрепата на дейността на асоциацията и за приноса в трансграничното сътрудничество. Това стана на общото отчетно събрание на „Данубиус“, посветено на 13 години от създаването на асоциацията. В него участваха кметове на общини, представители на НПО и бизнеса от Русенска област и Гюргевски окръг - членове на организацията, а специален гост бе посланикът на Румъния в София Антон Пъкурецу. 
Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол на фона на химна на Европа, а за празничната обстановка допринесе изпълнението на групата за автентичен фолклор от Мечка.
Приветствия отправиха Бурджиев, Пъкурецу и  Мустъця. Областният управител подчерта, че за 13 години асоциацията от българо-румънски проект се е превърнала в институция, която е допринесла за развитието на трансграничните отношения между двете държави.