Ръководството на ТВ7 изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което търси помощ от него във връзка с възникналия казус с Корпоративна търговска банка, съобщи БГНЕС.

Ръководството на телевизията посочва, че настоява сървърът, "сърцето на телевизията", да бъде в наше разпореждане до копирането на информацията, на която той е носител и която е собственост на телевизията".

В писмото се казва, че днес от медията са предложили на синдиците погасяване на целия размер на задълженията на телевизията до края на месеца и внасяне на част от сумата до края на следващата седмица, но са получили категоричен отказ.

"Обръщаме се към Вас за съдействие да бъде предотвратена конфискация на интелектуална собственост. Името на тази конфискация е "кражба". Ние категорично заявяваме, че сме готови да изплатим задълженията си към банката и към Фонда, стига да ни се даде реална възможност за това", посочват от ръководството на медията.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

До

Г-н Бойко Борисов

Министър – председател на

Република България

Копие до

Г-жа Румяна Бъчварова

Вицепремиер и министър на МВР

Г-н Владислав Горанов

Министър на финансите

Г-жа Десислава Атанасова

Председател на временната парламентарна комисия за КТБ

Г-н Радослав Миленков

Председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Уважаеми господин Борисов,

Взаимоотношенията между синдиците на КТБ и телевизия ТВ7 вече далеч надхвърлят правните и финансови взаимоотношение между кредитор и длъжник.

Днес - 05.05.2015г. предложихме на синдиците погасяване на целия размер на задълженията на телевизията до края на месеца и внасяне на част от сумата до края на следващата седмица.

Получихме категоричен отказ. Бе ни заявено, че на 7-ми май съдия – изпълнител ще пристъпи към изземването на техниката, която е обезпечение по кредита.

Единственият извод, който е възможен, е че синдиците не се интересуват от погасяването на дълговете на ТВ7, а от нейното спиране. Това не е поведение на банка, а на репресивен апарат.

Ако намерението на синдиците за изземване на техниката е непреодолимо, предлагаме тя да бъде описана и оставена на отговорно пазене в сградата на телевизията до края на м. май. Срок, в който поемаме ангажимент дългът да бъде изплатен.

Ако желанието на КТБ е техниката непременно да бъде изнесена от телевизията, декларираме готовност сами да я опаковаме по опис и да я доставим на посочен от синдиците адрес. За това са ни необходими дни. Така ще предотвратим повторението на грозните сцени от 29-ти април.

Настояваме сървърът, "сърцето на телевизията", да бъде в наше разпореждане до копирането на информацията, на която той е носител и която е собственост на телевизията.

Европейските директиви изрично разпореждат да не се вреди допълнително на длъжника. Вярваме, че България като страна–членка на ЕС е демократична и цивилизована държава.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,

Обръщаме се към Вас за съдействие да бъде предотвратена конфискация на интелектуална собственост. Името на тази конфискация е "кражба". Ние категорично заявяваме, че сме готови да изплатим задълженията си към банката и към Фонда, стига да ни се даде реална възможност за това.

С уважение:
Кирил Благоев
Изпълнителен директор на ТВ7