Бъдещото сливане на психо-, онко- и кожните центрове засега не е много благоприятно, но все още текат разговори и се правят анализи. Това каза на пресконференция в Русе депутатът от Патриотичния фронт д-р Султанка Петрова, която е член на комисията по здравеопазване. В неделя тя е прекарала четири часа в Центъра за психично здраве в Русе и според нея дейностите, които се извършват там - социални, арт и трудова терапия, не биха могли да се изпълняват в болнично заведение. Собствеността на психичните центрове е 100% общинска, а болниците са държавни, като тук също ще се получи разминаване, коментира тя. Д-р Петрова бе категорична, че центрове, които работят добре като този в Русе, трябва да се запазят. Тя посочи, че шефката на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева е направила добър модел, който трябва да се разпространява в страната. 
Идеята на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов е да се обединят центровете за психично здраве, онкоцентровете и кожно-венерическите центрове с болниците, като така ще се спестят средства и ще се намали административният персонал. Д-р Петрова посочи, че според първоначалните анализи ще бъдат съкратени 400 души, а около 4 млн. лева ще бъдат спестени. В тази връзка проведохме задълбочен разговор с д-р Матева и имаме мотиви защо сливането на Центъра за психично здраве и болницата не трябва да се случва, като сме поели ангажимент да ги представим на министър Москов, каза тя. 
Депутатът Искрен Веселинов съобщи, че е разговарял и с шефа на онкоцентъра в Русе д-р Камен Кожухаров, който също има резерви към предстоящата реформа. Според Веселинов тази реформа е преповтаряне на подобна дискусия от 2003 г., когато също имаше идея за сливане на диспансерите с болницата. Имаме и прецедент как общински съветници от една политическа партия по нареждане на върховното ръководство гласуваха загубване на дяловете на мажоритарното ни участие в болницата, припомни депутатът. Притеснявам се да не се стигне отново до един централен натиск върху съветниците, защото според мен за 4 млн. лева ефект няма никаква логика да се правят промени, от които десетки хиляди хора в страната ще пострадат, коментира Веселинов. Депутатите подчертаха, че изразяват лично мнение, а не на групата, тъй като въпросът все още не е стигнал до Народното събрание.
Д-р Петрова съобщи, че е посетила и защитеното жилище в Могилино, като според нея условията там са много добри, но финансовите проблеми са сериозни. Тъй като в жилището трудно се справят с набавянето на почистващи и перилни препарати, тя е поела ангажимент да направи дарение.