Обезопасяването и реконструкцията на пътя Русе - Велико Търново и на трасето Разград - Попово - Стражица - Велико Търново са приоритетни за Северен централен планов район. За това се разбраха областните управители от района, които се събраха в Русе, за да обсъдят общите си проекти за 2014 година. Инициативата за това е на русенския губернатор Венцислав Калчев, който в момента оглавява Регионалния съвет за развитие на СЦПР.
Проектирането на нов мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш е другият важен проект, подкрепен от областните управители на Русе, Силистра, Разград, Велико Търново и Габрово.
Венцислав Калчев запозна колегите си със споразумението между област Русе и Окръжен съвет Гюргево и с общите реализирани трансгранични проекти. Участниците в срещата се разбраха за общи действия с румънските региони при усвояването на евросредствата през новия програмен период.
Те се обединиха и около изпратените до премиера Орешарски предложения за промяна в задълженията и правомощията на областните управители и в нормативните документи, които ги уреждат.