Работният проект за реконструкцията на бул. „Тутракан“ вече е предаден в Общината, в момента текат съгласувателни процедури, за да бъде одобрен, съобщи зам.-кметът Димитър Наков. 
Проектът предвижда разширяване, което ще обхване 2316 метра от Захарна фабрика до Дунав мост. В тази отсечка ще има две платна с по 3 ленти и тротоари с широчина 3 метра. Върху половината от тях в двете посоки ще бъдат изградени и велоалеи. В идейния проект те не бяха предвидени, но в работния са включени. За изграждането им няма да се плаща допълнително.
Според зам.-кмета Димитър Наков с модернизирането на „Тутракан“ ще се реши един от най-големите му проблеми - наводняването на негови участъци при всеки обилен дъжд. Там, където е откритият колектор по ИСПА, ще бъде вдигнато нивото на пътя и ще има елипсовидно кръстовище. При лентовия транспортьор на „Топлофикация“ ще бъде направено тъй нар. турбо кръстовище, което ще позволява бързо преминаване, като условието е автомобилите да са се престроили в правилната лента. Турбо кръстовищата са вид кръгови кръстовища по холандски модел, които имат два пъти по-голяма пропускливост от регулираните със светофари. Те не изискват големи инвестиции, тъй като представляват по-скоро организация на движението, като автомобилният поток се насочва по специално обозначени ленти.
Проектът за реконструкция на „Тутракан“ предвижда още цялостна подмяна на подземните комуникации, прокарване на осветление. На булеварда ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение, с които ще се следи трафикът и скоростта на автомобилите. По пътя ше бъдат монтирани лед дисплеи, които ще информират шофьорите за пътната обстановка и натовареността на движението.
По проект залата за бадминтон до Захарна фабрика ще бъде съборена и на нейно място ще бъде направено обръщало за тролейбусите. Сега те обръщат върху частен терен. 
Зам.-кметът Димитър Наков обясни, че когато започнат строителните работи, ще има промяна в организацията на движението. Ще се работи поетапно, така че гражданите и работещите в Източна промишлена зона ще могат да минават оттам. Тролейбусите обаче вероятно няма да стигат да крайната спирка.  
Проектирането и строителството се изпълняват от обединение „Русе инфра“, което спечели обществената поръчка след 6 месеца обжалване. В него участват нашумелите русенски дружества „Крис груп“ и „Пътинженеринг“ плюс варненската „Инжконсултпроект“.