Димитър Увалиев е едно от известните лица в шоу бизнеса, а модната му агенция „Идея Прима“ е сред емблемите в организирането на конкурси за красота, детски празници и частни и корпоративни коктейли. В Русе е най-популярен с конкурса „Топ лица на Русе“, който организира вече 18 години и успява да поддържа високо ниво, въпреки че през последните две години пандемията упражнява огромен натиск върху този род събития. И все пак традицията продължава. Поредното издание на конкурса ще се проведе утре в ресторант „Тапас“ в квартал „Чародейка“. 
С организатора на конкурса говорим за предстоя щото събитие и за отражението на Ковид кризата върху развлекателния бранш.

- Г-н Увалиев, разкажете малко повече за конкурса „Топ лица на Русе“, който ще се състои в събота?
- Организираме това събитие в Русе за 18-та година без прекъсване и казвам това, защото ние успяхме да го организираме и в пандемичната обстановка миналата година, а и сега. Началото ще бъде малко по-рано от обичайното - в 19.30 часа, мястото е ресторант „Тапас“ в квартал „Чародейка“. Запазваме стандартните три тура, в които моделите ще се покажат в официално облекло и по бански, а третият тур ще бъде шоу на талантите. Журито оценява всеки от участниците по шестобалната система, като стриктно съблюдаваме и запазваме принципа на феърплея /честната игра - б.р./.
- Темата за различните обстоятелства през миналата и тази година е естествен акцент, как ще се проведе събитието, как ще се съобразите с въведените противоепидемични мерки?
- Аз вече споменах, че превантивно ще започнем в по-ранен час, а обикновено конкурсът е част от вечерния живот в града и стартира поне час по-късно. Искам специално да благодаря на собствениците на ресторант „Тапас“, които се съгласиха да направим това, защото и тях ситуацията ги държи под напрежение - имам предвид чисто организационно. 
Ние сме се погрижили всичко да бъде спазено
и всеки ще бъде длъжен да представи на входа документ за ваксинация, че е преболедувал вируса или отрицателен тест. Между масите ще има разстояние и ще се опитаме да запазим и публиката, да минимизираме по всякакъв начин риска.
- Изискването за зелени сертификати носи някои затруднения и за участниците, и за гостите на такива конкурси, как се отразява то в конкретния случай?
- Участниците са млади хора, повечето ваксинирани. А организацията е винаги трудната част, без значение на обстановката. За 45 дена организираме забавление за час и половина, разполагайки с екип от 20 човека. 
- Какво ще ни представят участниците и какво може да очакваме от шоуто в събота вечер?
- Някои от тях пеят, рапират, други пък са еквилибристи. Имаме и танцьори, брейк денсъри. Абсолютно разнообразни таланти. Миналогодишните победители например бяха певецът Марио Николов и Дима Борисова, която демонстрира своите коафьорски умения. 
От моя страна като водещ 
може да очаквате една приятна вечер с лека нотка на хумор
Искаме тази вечер да е доказателство, че нещата могат да се случат, спазвайки определени норми и отстоявайки това, което правим.
- Вече две години много хора са засегнати професионално от ситуацията, как се оцелява по време на пандемия?
- Тя ни ограничава, да, загуби има, но дори в тези турболентни времена си личи кой какъв е в определен бранш. За съжаление, някои затварят, но ако веднъж затвориш и кажеш, че няма да се занимаваш няколко месеца, пазарът просто те забравя. „Реши проблема, за да не реши той теб“ - тази игра на думи много точно описва ситуацията.
- За какви загуби става дума?
- Тук не говорим за финанси, защото в този аспект щетата е навсякъде и това е ясно. Освен преките щети обаче има и косвени. Винаги трябва да се намира някакъв вариант, естествено, спазвайки наложените стандарти. По-добре е да направиш нещо, отколкото нищо. В противен случай най-вероятно няма да успееш да се върнеш на пазара. Освен това 
понякога в трудни времена се раждат брилянтни идеи
Ще ви кажа какъв е моят личен опит - хората, които ме подкрепят, са разбираемо по-малко, защото самите те са ограничени. Не става дума за липса на желание, а по-скоро за следването на онази поговорка, че това, което се влива, не трябва да е повече от това, което се излива. Аз им помагам с някои услуги тип маркетмейкър, но онова, което не струва пари, но е по-ценно от тях, е взаимното ни уважение. Ние никога не сме цапали имиджа си.
- Няколко пъти вече отдавате значение на това културният живот да се запази дори в такива времена, а има хора, които биха се противопоставили на тази позиция. Как я защитавате?
- Не мисля, че има проблем от която и да е гледна точка с това, което правим - животът трябва да продължи. Трябва да отстояваме своята идентичност и да се търси вариант в ситуацията, в която се намира целият свят.
Това не значи да не спазваме наложените мерки против пандемията, а да намерим начин да ги съчетаем с нашия живот
Искам да дам за пример едно от многото емблематични прозрения на Уинстън Чърчил. Когато става премиер в началото на Втората световна война, той събира правителството на „Даунинг стрийт“ 10, обяснява ситуацията в цялата й сложност и иска мнението им какви действия да се предприемат. Един от министрите предлага да отрежат бюджета за култура в полза на войната, а  Чърчил удря с юмрук по масата и заявява: „Ако ние предадем културата, считайте, че сме загубили войната“.
Ние имаме богата култура, ако я предадем в този момент, пораженията ще бъдат много по-дълбоки, отколкото си представяме.