Втори запис, запечатал ужасяваща нощ в "Софиямед", заковава пред съда акушерката Емилия Ковачева, която на 17 срещу 18 април преби с небивала жестокост новородената Никол.

Единствен "България Днес" разполага с втори файл от бруталното престъпление, което потресе цялата държава. Вестникът първи се сдоби с кадри от бруталната гледка, като записът ни бе изпратен от вътрешни хора на болницата.
От видеото става ясно, че акушерката влиза при новородените точно един час след като вече е нанесла зверски побой на малката Никол със стъклено шише и след като вече я е натискала по главата. В последващото видеодоказателство се вижда как агресорката започва отново да малтретира единствено въпросното бебе, без да посегне на друго мъниче.

Охранителните камери заснемат зверствата на Ковачева в 01:49 минути на 18 април. После обаче, в 02:56 ч., побойницата хваща за крачетата пеленачето Никол, започва да я блъска, където види. Шамаросва я няколко пъти, раздава й юмруци. В продължение на 8 минути бебенцето е подложено на мъчения от страна на медицинската служителка. Най-потресаващото от видеото е, че след невижданата агресия към детето Ковачева го гали, слага му биберон и му оправя одеялцето. Няколко секунди се взира в него, след което напуска отделението.

Криминалисти коментират, че вторият запис може да се окаже с особена важност пред съда. Причината е, че адвокатът на акушерката твърди как тя изобщо не си спомняла да е удряла бебето. Актът не е само един, а цяла серия, разсъждават спецченгета.

Не е за подценяване и фактът, че на един от първите разпити миналия четвъртък, когато Ковачева бе задържана рано сутринта от жилището си в Самоков, тя е обяснила на полицаите лаконично "Бях изнервена", без да уточни нищо повече.

"Няма да е лека задачата на моя колега, който ще брани тази жена. Това е ключов момент за родното законодателство - видеозаписите от охранителни камери трябва безспорно и категорично да бъдат законово уредени като доказателство в съда", обясни пред вестника Марин Марковски, един от най-популярните адвокати у нас.

Междувременно стана ясно, че двойните и дори тройните смени на сестрите в болницата са нещо нормално за графика на заведението. Служителка на "Софиямед" призна, че тя и нейни колеги се е случвало да работят по 24 часа, дори по 36 часа без прекъсване.

По думите й санитарите и сестрите сами си сменяли дежурствата, като това най-често ставало от петък до понеделник, когато ръководството не е в болницата и няма проверки.

"Голяма част от сестрите работят на две или три места в болницата, или в друго здравно заведение, така че трябва да комбинират дежурствата си на двете места. Това се знае от ръководството, но като няма инциденти, те си затварят очите", разказва пред „Нова“ една от акушерките. В същото време зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че в родилното отделение на болницата е имало лош контрол.
"Може да има санкции от Главната инспекция по труда заради 24-часовото работно време", посочи той.

Д-р Валери Нецов, акушер-гинеколог в "Софиямед": Действаше като обладана!

"Работили сме дълго с Емилия Ковачева. Никога и при никакви обстоятелства колежката ни не е давала индикации, че с нея се случва нещо нередно. Тя е работила винаги перфектно. Много мои колеги плакаха, когато гледаха видеото. Аз лично не успях да го изгледам до края, нищо че съм мъж. В записа на охранителната камера тя просто действа като обладана", коментира д-р Валери Нецов, акушер-гинеколог във въпросната болница.

Според него такъв ужасяващ случай не може да бъде разглеждан като медицински, защото реално инцидентът е можело да се случи навсякъде.

Малката Никол мина магнитен резонанс

Резултатът от извършеното изследване с ядрено-магнитен резонанс на малката Никол вчера показа, че мозъкът на бебето се възстановява добре и бързо. "Детенцето вече е извадено от кувьоз и сложено на термолегло", обявиха с успокоение от "Токуда", където пеленачето е под лекарско наблюдение вече седмица.

Лекарите от "Токуда" все пак не могат да гарантират на сто процента, че мъничето няма да отключи последващи увреждания, но засега те изразяват надежди, че ще се възстанови напълно.