Средновековният фестивал „Червен“ ще пресъздаде живота на българите през средните векове на 2, 3 и 4 май на известната крепост в Поломието. Сдруженията „Чигот“, Modvs Vivendi и други свободни български възстановчици ще изградят своя боен лагер с богати възможности за забавление. Всеки ден между 11 и 14 ч и от 16 до 18 ч посетителите на крепостта ще могат да се потопят в средновековния живот и да изпробват уменията си в различни състезания, игри и демонстрации.
За първи път във фестивала ще участват и руски рицари от клуб „АРМЕ“, които включват в своята програма рицарско шоу и изпълнения с огнени топки. Общи демонстрации и двубои между български и руски средновековни воини посетителите ще видят на 3 май от 10 до 17 часа. Всеки желаещ ще може да се облече с рицарски доспехи и да се сражава с рицарски меч, а дамите ще учат стъпки от едновремешни танци. 
За фестивала няма специални билети, входът е както обичайно за експозицията на открито „Средновековен град Червен“: по 4 лв. за посетител. Групи от над 5 души влизат срещу 3 лв., а ученици и студенти - срещу 1 лв. Няма допълнителни билети за вход на фестивала.