44-годишният турски шофьор Осман Сойдемир, който през октомври миналата година бе осъден на 10 години затвор и глоба от 200 000 лева за трафик на малко повече от 15 килограма чист хероин за над 1 000 000 лева, се отметна от самопризнанията си и ще опита да убеди съда, че е чист като момина сълза.
Делото срещу засечения на Дунав мост Осман бе върнато от Апелативния съд на първа инстанция в Русенския окръжен съд, тъй като присъдата не била мотивирана. От март досега процесът се разглежда три пъти и все се отлага. Причината вчера бе искане на защитата на подсъдимия за писмен превод на експертизите.
Той бе засечен на 17 март миналата година на Дунав мост при опит да прекара оттатък Дунав 15.3 кг хероин за 1 067 370 лева с камиона си „Волво“. Дрогата бе открита в хладилника в кабината между храната му, в куфара му и във фабрични кухини на автомобила. Тогава турчинът обясни, че бил принуден да извърши контрабандата, тъй като бил получил заплахи от тарторите в схемата за живота и здравето на семейството му.
Заради признаване на вината и гледане на делото по съкратената процедура той получи намалена присъда от 10 години, но сега ще се бори за своето оневиняване. А ако отново бъде признат за виновен, го чакат поне 15 години затвор. Това ще се разбере на 22 май, когато се очаква да има присъда.