Три номинации има русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“ в категорията „Библиотека на годината“ за ежегодните награди, които се връчват в първия ден от Националната библиотечна седмица - 11  май. Русенският културен институт е предложен за престижното отличие от регионалната библиотека в Силистра, от Община Дулово и от русенския Българо-румънски трансграничен институт по медиация. От библиотеката пък са направили своя номинация за организация, която подкрепя библиотечното дело - това е фирма „Еконт“, съобщи директорката Теодора Евтимова. 
Дните на националната библиотечна седмица от 11 до 16 април са и Дни без глоби, добави Евтимова, като поясни, че и една част от услугите в библиотеката ще бъдат безплатни. На 13 май Русе е един от 14-те града в България, където ще се проведе кръгла маса „Библиотеката - привлекателен център за учене през целия живот“. Същия ден, но вечерта от 18 ч в новата беседка в градината пред библиотека „Любен Каравелов“ ще се четат откъси от романа „Възвишение“ на Милен Русков - така институтът ще се включи в четвъртата Нощ на литературата. 
Впрочем, днес библиотеката не работи с читатели, тъй като това е поредният редовен ден за профилактика. Неработни са и празничните дни - 1, 2, 3 и 6 май.