Раздвижването на жилищния пазар и сериозният ръст на сделките през последните 6 месеца в големите градове на България за пореден път накараха хората, живеещи под наем, да помислят дали да не закупят собствен дом, пише в свой анализ консултантската компания CreditPoint. Обикновено това е случва в периодите, в които цените на наемите тръгват нагоре и семействата искат да преценят дали с месечната сума няма да могат да изплащат собствено жилище.
Към момента вноската за кредит за покупката на средно жилище най-често е с около 30-70 евро повече от плащания наем, изчисляват експертите. В момента обаче хората, взели решение да закупят собствен дом, предпочитат дори да плащат малко по-висока вноска, но да станат собственици.
Наблюденията на консултантите са, че животът под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си и нямат достатъчно спестени средства за самоучастие и разходите по покупка на собствен дом.
Те все още не се чувстват сигурни по отношение на работата и доходите си, искат да са гъвкави, мобилни и да могат да сменят не само работата, но и града, в който живеят. За тези хора продължава да е по-изгодно да живеят под наем, за да могат да разчитат на тази мобилност и да не поемат по-сериозни финансови рискове, защото покупката на жилище и обвързването с кредит за 20 или 25 години е сериозна финансова стъпка.
Обратното - хората, които вече са се установили, направили са кариера, имат стабилни доходи и спестени средства, създали са семейство, все по-често взимат решение да закупят собствен дом. За тях фактът, че жилището не е тяхно и не могат да правят значителни подобрения в него, са ограничения, които те предпочитат да избегнат, и затова по-често прибягват до закупуването на собствен имот.