Организацията на работното време и петчасовият работен ден е възможен и зависи изцяло от работодателите. Около това се обединиха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Ако кодексът на труда бъде променен и се гласува предложеното работно време от пет часа дневно, работодателят трябва да осигури по-свободен достъп на служителите до работното място, за да могат да изработят останалите часове. Целта е да се въведе работно време с променливи граници, като задължителното присъствие да се определя от работодателя, а работникът решава точно в колко часа ще отиде на работа. Това обаче трябва да бъде съгласувано с ръководството на фирмата, информира bTV.

Според Димитър Бранков този модел е напълно възможен. Той подчерта, че е свързан с културата на работодателите.

„България е на последно място в ЕС по разпространение на гъвкавия модел на работа”, коментира още той.

Работодателите могат да се възползват от тази възможност и сега, но трябва да се създаде такава организация, която да осигури свободен достъп на работниците, за да могат да отработят времето, което им остава в 40 часовата работна седмица. В някои международни институции достъпът до работните пространства е свободен 24 часа, което е вид гъвкава форма на работно време. Зависи от служителите как ще употребят това време.