Идния понеделник над цялата страна най-после ще завали дългоочакваният сняг, но той няма да се задържи дълго, защото се задава ново затопляне. Любителите на зимни спортове не трябва да бързат да се радват - снежната покривка ще бъде с дебелина едно около десетина сантиметра и ще се стопи бързо.
Циклон, който в момента носи валежи от Италия, ще мине на север от България и у нас ще превалява предимно дъжд. Следващият, който в четвъртък – петък ще се формира над Средиземноморието, ще мине обаче по на юг и ще позволи на студения въздух от север да дойде и при нас.

В Началото на февруари ни чака нова топла вълна с температури между 6 и 11 градуса, прогнозира синоптикът Петър Янков. По високите части на планините снегът ще остане повече, но ще бъде мокър, обясни още Янков. Времето през цялата идна седмица ще продължи да бъде топло заради редуващи се над Балканския полуостров циклони. Не са изключени и нови температурни рекорди, след като вчера метеоролозите на БАН отчетоха безпрецедентно високи температури, като рекордът беше във Велико Търново, където бяха измерени юлските 25,8 градуса. заради топлото време не са изключени лавини в планините, например в района на Безбог, предупредиха планинските спасители.

Температури, като измерените във Велико Търново 25,8 градуса, са изключително необичайни за сезона, коментира за Нова телевизия Ивайло Славов.

„Велико Търново е град, който е изключително чувствителен на южния вятър, който повишава много рязко температурите. Преминавайки планината фьонът предизвиква това повишение”, обясни синоптикът.

„От ноември температурите у нас са изключително високи, а Америка преживя полярни студове, които се спуснаха чак до Флорида. Тези крайни прояви са последствие от глобалното затопляне. Факт е, че температурите се повишават. Спорен е въпросът дали ние сме причината или това е част от някакъв естествен цикъл. Когато обаче в атмосферата има повече топлина, когато в една система вкарваш повече енергия - махалото може да се разлюлее много по-нашироко”, разясни Ивайло Славов наблюдаваните по света сериозни амплитуди.