Група от 12 български туристи са били в района на епицентъра на труса в Непал в събота, съобщиха от туроператорската фирма “Трекинг”, която е организирала пътуването им.

По време на труса сънародниците ни най-вероятно са били във високопланинската местност Намче базар, разказа Юлиян Стамболджиев от фирмата. Макар че засега няма връзка с тях, от кратки контакти с техни роднини е сигурно, че всички са добре.

Водач на групата е управителят Евгени Динчев, известен планински водач. Дъщеря му, която е в Германия, успяла за съвсем кратко да говори с него по телефона. Един от участниците също успял да се свърже с дъщеря си в България от телефона си и в рамките на няколко секунди ѝ казал, че са добре. В непалската столица Катманду имаме и почетен консул за Непал, който е осъществил връзка чрез индийското посолство и съобщил, че няма пострадали от тези туристи. Очакваше се българите вчера да се завърнат в Катманду. Известно е, че

летището в столицата работи с
половин капацитет


заради нанесени щети и е възможно обратният им полет да се забави.

По-голямата част от българите отишли в Непал за т.нар. трекинг - планинско ходене, което обаче не е екстремно. Имало и двама души, които планирали да изкачат връх Айлънд пийк, висок 6200 м. Групата тръгнала за Непал на 9 април и се очаква да се завърне на 1 май. По програма българите пътували с полет от Истанбул до Катманду. Оттам с друг вътрешен полет се стига до населеното място Лукла, после групата тръгва пеша. Ходенето продължава няколко дни, като се стига до базовия лагер на алпинистите за връх Еверест. По програма българските туристи трябва да са

стигнали до
базовия лагер
на 19 април


и след това са започнали да се връщат обратно, като така са избегнали земетресението, обясни Стамболджиев. Комуникациите в планинските райони са трудни по принцип, надяваме се, когато групата се върне в Катманду, да осъществим връзка, обясни той.

От фирмата “Трекинг” правят 2 пъти в годината групи за Непал - април и октомври, преди и след мусонния период. Трекинг маршрутът до базовия лагер, по който вървят сънародниците ни, е доста проигран и уреден. На много места има възможности за пренощуване, храна и напитки. Маршрутът тръгва от 3000 м надморска височина и се изкачва до 5600 м.

В момента в Непал има хиляди туристи и алпинисти, обясниха от фирмата. Само в района на базовия лагер за Еверест тази година е имало около 1000 алпинисти и техни помощници, които са имали разрешение за изкачване.

Знае се, че има български алпинисти в състава на 2 групи до връх Макалу, който е 8-хилядник.

Общо 21 българи са били в района на земетресението в Непал в събота, съобщи българското външно министерсво. Сред тях са и 12-те туристи от групата за трекинг. От МВнР съобщиха, че заедно с посолството в Делхи работят по всички получени сигнали за български граждани в Непал. Мъж и жена, които са били в района на труса, са се свързали с посолството ни в Делхи и вече са на сигурно място. Българка, която е в Катманду, е в контакт с почетния ни консул там и търси начин да се прибере у нас.

Жива и здрава е фотографката
Кристина Димитрова,


която беше обявена в приложението 2015 Nepal Earthquake на “Гугъл” за изчезнала след земетресението. Това стана ясно от поста на неин приятел в туитър. “С Кристина всичко е наред. Само ѝ липсват батерия и интернет”, написа Борислав Киприн.

Жертвите от убийствения трус от 7,9 по Рихтер вече са вече почти 4000 души, а над 7000 са ранени, съобщиха властите в Непал. Очаква се броят на загиналите да нарасне драстично до поне 5000 души, когато спасителните екипи достигнат до отдалечените села, изравнени със земята. Силен вторичен трус от 6,7 по Рихтер вся нова паника в Катманду вчера, като събори още сгради.

В момента властите евакуират с хеликоптери окото 200 алпинисти от подножието на връх Еверест. В столицата Катманду са построени огромни палаткови лагери за хората, останали без дом. Липсват вода, храна и електричество, а опасността от разпространението на болести е голяма. Представители на правителството съобщиха, че има спешна нужда от чували за телата на загиналите.

Моргите вече са абсолютно пълни,

предаде Ройтерс. Много страни изпращат самолети с помощи. Европейската комисия обяви, че отпуска спешно допълнителна помощ от 3 млн. евро. 

Трусът равен на 20 мощни атомни бомби

Mощността на труса в Непал в събота се равнява на ефекта от 20 големи термоядрени водородни бомби, всяка една от които е многократно по-мощна от тази, взривена над Хирошима, обяснява британски експерт, цитиран от в. “Индипендънт”.

Учените обръщат внимание на факта, че епицентърът на земетресението е само на 65 км северозападно от столицата Катманду. Разрушителната сила на труса е увеличена и от факта, че той бил много плитък, епицентърът бил само на 10 - 15 км под земната повърхност. След такъв силен трус следват множество вторични. От събота насам те са над 20.

Разрушителното земетресение в събота е в резултат на последното мощно земетресение през 1934 г., преди повече от 80 години, което срина около една четвърт от столицата Катманду и причини смъртта на над 17 000 души. Двойката трусове следва един и същи модел като големите земетресения, случили се в района преди повече от 700 години, съобщи Би Би Си. Изследователите са открили вероятното съществуване на този двоен ефект едва в последните седмици, по време на работа в района. 

Българинът Стоян Маринов оцеля с 3-те си деца на метри от лавината под Еверест

По време на катастрофалния трус българинът Стоян Маринов пътешества в Непал с двамата си синове и дъщеря си (на 12, 13 и 19 г.). Четиримата са в Непал от 30 март. Ето как бащата описа драматичните им преживявания във фейсбук:

“Планината се отърси!

В регион, където сеизмичната активност е необичайна и където животът на хората и без това е достатъчно крехък, днес преди обяд се случи силно земетресение.

Епицентърът е близо до Покхара, старата столица на Непал. Магнитуд над 7,5.... Хижари, водачи и носачи са потресени и изненадани - за пръв път стават свидетели на такава стихия.

Земята се разтресе с приглушен грохот, първо леко, даже помислих, че е ефект от падаща наблизо лавина. След което

всичко така започна да подскача, че
трудно можех да стоя на краката си,


приклекнах. Имахме късмет, че над нас нямаше стръмни канари, които да ни помелят във въртележката. След като се люляхме няколко десетки секунди, всичко свърши, за да отстъпи на грохота от падащ лед и сняг по склоновете на Лхотце. Моля се за всички катерачи, които точно в този момент подготвяха изкачването си или са били вече в Зоната на смъртта. Сред тях и мой уважаван познат - Tim Mosedale.

Вторият късмет бе, че преди половин час бяхме напуснали базовия лагер на Еверест. Според непотвърдена информация лавина е засипала малка част от палатките.

Трети късмет бе, че не се оказахме близко до падаща снежна маса, само я наблюдавахме от няколко десетки метра. Ако някой си мисли, че като си се отървал от лавината, всичко е наред, дълбоко се лъже! Заедно със свличането

летливият сняг се разхвърчава
на всички посоки с невероятна
сила и скорост


Усещаш се като във филм, в който те преследва огромна ударна вълна, но за разлика от холивудския сценарий нямаш как да се скриеш насред глетчера. Мушнах камерата, с която снимах снежната стихия, в джоба, придърпах децата пред мен, доколкото можах, с гръб към ударната вълна, клекнах и замижах.

Когато разяреният сняг връхлетя, изгубих повечето от сетивата си - пълни очи и нос със ситен, леден, режещ сняг, който се впиваше навсякъде.

В този момент освен Господнята молитва
през ума ми мина мисълта, че съм
довел децата си на гибел


Моята луда кратуна, иди-дойди, но невинни и неподозиращи риска създания, чувствах, че съм ги подвел. Тотално безсилен и неспособен да ги защитя от Божия гняв.

Имахме късмет и този път, снегът ни позатрупа, но след половин минута стихна така, както беше дошъл. Отръскахме се радостни и започнахме да си събираме партакешите за скоростно прибиране към хижата в Горак Шеп.

Все едно бяхме попаднали на друго място, всичко засипано със сняг, пътеката отсъства, добре, че водачът беше с нас. От вълнението ръцете ми завибрираха неудържимо. Най-вероятно високо кръвно или някакъв уплах на нервна основа.

По пътя срещахме притеснени хорица, които идваха да търсят липсващи членове от експедициите им. Срещахме и спасители, които ни разпитваха как сме и дали някой от нас не липсва. Много пъти съм се подигравал на непалската “организираност” и “логистика”, но този път свалям шапка на хората планинари, които без забавяне хукват към опасните места, за да се притекат на помощ на нуждаещи се. Дори и нашият водач, макар и само с лява ръка, ни придружи до хижата и се завтече отново към базовия лагер. Силни и човечни хора! И половин година да обикалям баирите наоколо, едва ли ще стъпя на малкия пръст по издръжливост и дух на най-презрения и беден носач наоколо...

Отправям молитва за всички засегнати хора от земетресението, скорошно оздравяване и възстановяване. Моля се за душите на тези, за които вече е късно!”