Президентът Барак Обама смята да се премести в Ню Йорк и да стане професор в Колумбийския университет, след като приключи мандата си, съобщава "Ню Йорк пост".

Стопанинът на Белия дом е завършил там през 1983 г. По-късно той е водел курсове по конституционно право в Чикагския университет - от 1992 г. до избирането му в Сената през 2004 г.

"Президентът Обама преценява внимателно следващия си ход след напускането на Белия дом.

Ясно е, че той обмисля работата по своята фондация, създаването на президентска библиотека, както и как да продължи с нова влиятелна професия.

Говори се, че имал намерение да преподава в Колумбийския университет, но нищо не е потвърдено", съобщават източници, запознати с въпроса.

Говорителка на университета (където съпругата на актьора Джордж Клуни - Амал, в момента води курс по правата на човека) се въздържа от коментар.

Близки и приятели на Обама в Чикаго не смятат, че семейството ще се върне в града, където все още имат дом, след като президентът напусне поста си през януари 2017 г.

Според тях по-вероятно е те да се преместят в Ню Йорк и да прекарват повече време в Хаваи.

Междувременно се засилва конкуренцията между Ню Йорк и Чикаго за президентската библиотека, която Обама се надява да се изгради в Чикаго.

Колумбийският университет обаче е предложил земя, която притежава в Ню Йорк и която се смята за по-доброто място.

Едно обаче е сигурно - Обама ще остане във Вашингтон докато дъщеря му Саша не завърши гимназия през 2019 г.